Ministru ucrainean: România ia în calcul posibilitatea de a transfera Ucrainei o parte din profiturile excedentare ale companiilor energetice

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie Agenția de presă RBC, conform Rador.

  • UPDATE 2: În acest moment nu se pune problema redirecționării unei părți din veniturile companiilor românești din domeniul energiei pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat pentru Economedia ministrul Energiei Sebastian Burduja.
  • UPDATE 1: Ministerul român de Externe a furnizat precizări legate de articolul din presa ucraineană. Potrivit MAE, ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari” (vezi la finalul articolului precizările complete ale MAE).

Potrivit oficialului ucrainean, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, aceste companii au încasat mulți bani ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

Halușcenko și Odobescu s-au întâlnit în marja Conferinței privind reconstrucția Ucrainei, găzduită de Londra, între 21 și 22 iunie. Cei doi oficiali au discutat despre asistența acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii distruse de atacurile rusești.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obținut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina și care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piața respectivă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

Ca răspuns la acest apel, notează instituția, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a informat partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această inițiativă.

În cadrul întâlnirii de la Londra, Herman Halușcenko și Luminița Odobescu au analizat modalități și direcții de implementare a intențiilor respective.

Agenția RBC notează că, anterior, ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că societățile energetice internaționale care au realizat profituri „incredibile” din cauza creșterilor prețurilor în timpul războiului ar trebui să folosească o parte din acești bani pentru a reface infrastructura energetică distrusă a Ucrainei.

Primele cinci companii – BP, Chevron, ExxonMobil, Total și Shell – au obținut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, față de câștigul din anul anterior – potrivit ministrului ucrainean al energiei. Prima decizie de a aloca 10% (12 milioane de euro) din profiturile excedentare pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internațională Ignitis Group, cu sediul la Vilnius (Lituania).

Potrivit Băncii Mondiale și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcționând cu o marjă limitată de siguranță. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei – cu excepția distrugerii hidrocentralei Kahovka – se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

UPDATE: Ministerul român de Externe a furnizat precizări legate de articolul din presa ucraineană. Potrivit MAE, ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari”.

Precizările complete:

Referitor la preluarile media din data de 23 iunie, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
În cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu cu ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galushchenko, desfășurată în contextul participării la Conferința privind reconstrucția Ucrainei (Londra, Regatul Unit), în perioada 20-21 iunie 2023, șeful diplomației române a reconfirmat interesul României pentru dezvoltarea conexiunilor energetice cu Ucraina, proces necesar pentru consolidarea securității energetice a ambelor state, precum și a regiunii în ansamblu. În acest context, ministrul român a evocat utilitatea formatului trilateral de cooperare dezvoltat împreună cu Republica Moldova.

Ministrul Gherman Galushchenko a adresat mulțumiri României pentru sprijinul acordat în refacerea infrastructurii energetice distruse de atacurile rusești.

Discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Parole…parole…parole!.. sunt sigur că UKraina va fi reconstrită cu sau fără ajutorul nostru foarte rapid iar noi ne vom afunda în mediocritatea caracteristică mai departe!

  2. Bai baiete zici ca anul trecut astea din energie au facut trilioane si trillioane si cu banii astia dam la toata lumea, la state, la green investments, la UKR, etc … vorbim dupa primul semestru anul asta … ce ridicol

    • Au facut companiile energetice la bani de nu se mai poate, toti pe spinarea noastra. Ca realmente nu s-a schimbat radical necesarul de energie din 2019. Doar au vandut mai scump si populatia a platit. Iar cei care au putut si-au pus panouri fotovoltaice si s-au desprins de sistem (incalzire/racire, masina, totul pe curent electric).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.