EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Trebuie să prezentăm Comisiei Europene până pe 15 octombrie planul de măsuri fiscale pentru scăderea deficitului bugetar

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat vineri pentru Economedia că guvernul trebuie să prezinte Comisiei Europene până pe 15 octombrie planul de măsuri fiscale pentru scăderea deficitului bugetar, potrivit calendarului convenit cu executivul european. România e în procedură de deficit excesiv, iar în noiembrie și decembrie sunt programate alegerile prezidențiale și parlamentare.

Întrebat de reporterul Economedia care sunt măsurile de ajustare fiscală care ar putea face parte din plan, ministrul Boloș a spus că „deocamdată avem ipoteze de lucru pentru elaborarea planului. Le las să se mai maturizeze, ușor ușor vor apărea și în spațiul public pentru dezbateri, așa cum e normal”.

„Noi trebuie să pregătim planul fiscal cu justificarea de ce cerem un termen de 7 ani (pentru a ajunge la deficitul bugetar de 3% din PIB – n.red.) și care sunt măsurile pe care le pregătim. Trebuie să avem planul finalizat la început de septembrie în plan intern, să putem purta discuțiile cu Comisia Europeană, iar până în 15 octombrie trebuie să predăm planul”, a mai declarat ministrul Boloș.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Nu avem cum să facem o ajustare fiscală pe 4 ani, fiindcă reformele și investitiile nu pot aștepta”, a adăugat el.

Context

Comisia Europeană a publicat în 19 iunie cea mai dură poziție din ultimii ani față de lipsa reformelor din România și a recomandat formal Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) să adopte o concluzie oficială potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente” ca răspuns la recomandarea din 2021 privind scăderea deficitului bugetar.

Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului UE să adopte o concluzie fără precedent potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente”. Ce înseamnă acest lucru? Consiliul UE va supune la vot această propunere, care poate să treacă dacă există o majoritate calificată sau să fie blocată la votul statelor membre.

România trebuie să prezinte acum un plan de măsuri fiscale care să ducă la scăderea deficitului, prognozat de Comisia Europeană la 6,9% din PIB la finalul acestui an.

Acest plan ar urma să fie un mix de măsuri care prevăd creșterea încasărilor din taxe și impozite și scăderea cheltuielilor statului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce bucurie să citești o analiză semnată de domnul Pantazi. Se vede diferența de abordare , profunzimea ideilor și originalitatea prezentării . Pe când și domnul Tapalagă ?
    In rest numai de bine.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.