EXCLUSIV O nouă firmă vrea să vândă RCA șoferilor români. Nume mare din Germania, lider în România pe sănătate, ar putea debuta chiar din 2025

asigurare auto rca Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Signal Iduna, grupul german prezent în România prin două societăți distincte, a început demersurile pentru debutul pe piața RCA, un mai vechi deziderat al Ergo România, societate pe care Signal Iduna a preluat-o în urmă cu doi ani.

Signal Iduna Asigurări, societatea de asigurări generale controlată de compania omonimă din Germania, a început demersurile pentru a debuta pe piața RCA din România, au confirmat, pentru Economedia, surse din companie, din piață și din zona supravegherii.

Deși au avut loc deja discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), procedurile de autorizare pentru practicarea liniei RCA sunt încă incipiente, conform informațiilor noastre, un posibil debut al Signal Iduna fiind estimat pentru toamna lui 2025, cel mai devreme, mai ales că, fiind parte dintr-un grup internațional, deciziile majore se iau ierarhic și destul de greoi. Totuși, important este că inițiativa a fost agreată la nivel de grup, în Germania, conform surselor noastre.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De altfel, Signal Iduna ar duce astfel la împlinire un mai vechi deziderat al fostei conduceri Ergo Asigurări (astăzi preluată și redenumită Signal Iduna Asigurări), care ajunsese destul de avansat cu demersurile de a intra pe piața RCA, însă s-a lovit de reticența grupului din care făcea parte, adică Ergo, tot din Germania. Cu firma de asigurări generale, Signal Iduna este încă o prezență modestă, cu unele performanțe doar în zona asigurărilor de călătorie. Societatea mai vinde asigurări de locuință și promovează puternic în ultima perioadă asigurările CASCO.

Cu firma specializată în asigurări de sănătate, Signal Iduna este lider pe segmentul polițelor de sănătate din România. Peste o treime din totalul asigurărilor de acest tip sunt emise de societatea cu acționariat german. Per total, Primele Brute Subscrise (PBS) de cele două societăți din România au ajuns la 365 de milioane de lei la finalul anului trecut, cu 33% în plus față de anul precedent, motorul principal rămânând asigurările de sănătate.

Societatea de asigurări generale din Germania care controlează firmele din România reprezintă, la rândul ei, o parte dintr-un grup financiar uriaș, care are la vârf trei societăți mutuale. Doar societatea de asigurări generale are active de peste 65 de miliarde de euro și a subscris prime de peste 6,6 miliarde de euro anul trecut. Întregul conglomerat cuprinde și un reasigurător cu cote notabile, dar și societăți de investiții.

O piață bună pentru emitenții de RCA, în ciuda plafonării prețurilor și spre deosebire de brokeri

Spre deosebire de perioada în care fosta conducere Ergo (acum Signal Iduna Asigurări) încerca să intre pe RCA (anii 2015-2018), piața de acum arată mult mai bine, în ciuda plafonării prin lege a tarifelor maxime. Spre deosebire de brokerii de asigurare, ale căror venituri au scăzut și la jumătate din cauza plafonării comisionului încasat pentru vânzarea de RCA, firmele de asigurare care vând RCA traversează practic cea mai bună perioadă din istoria acestei piețe. Cu Euroins și City Insurance (firme care vindeau la prețuri care nu le permiteau să acopere plata daunelor, dar care omorau practic concurența) ieșite din piață și cu comisoanele plătite brokerilor (peste 95% din RCA e vândut prin brokeri) plafonate la puțin peste 7%, asigurătorii fac profit, iar acest lucru se vede în diversificarea ofertei.

Anul 2023 a fost cel mai bun din istorie din perpectiva profitabilității, iar primele 6 luni din 2024 arată chiar mai bine, cu o rată combinată a daunei de 95%. Rata combinată este calculată ca raport între daune și cheltuieli pe de o parte și PBS pe de alta. Nivelul de 95% relevă o profitabilitate de 5%. Având în vedere volumele foarte mari specifice RCA, cei 5% reprezintă un nivel foarte ridicat, în termeni istorici.

Din aceste motive, piața este astăzi dominată de două nume parte din grupuri internaționale, care de tradițional nu aveau un mare apetit pentru RCA. Este vorba despre Groupama și Allianz Țiriac. Foarte probabil, însă, situația se va schimba de anul viitor cel târziu, întrucât astăzi, cele două societăți care vând în România fiind supravegheate din afara țării, adică Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru) vând masiv și recuperează ca volume. Practic, două din zece polițe sunt vândute de cei doi jucători, în acest moment. Pe piață a mai intrat recent și Eazy Asigurări, societate controlată de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, care vine cu o schimbare de paradigmă acționând cu precădere în zona fintech. În discuții pentru a intra în România mai sunt și alte firme, cum ar fi unul dintre brandurile Interamerican, liderul din Grecia.

Toată această efervescență arată că este un moment propice pentru intrarea pe RCA, în ciuda plafonării prețurilor, dar mai ales dacă aceasta va fi ridicată. Amintim că prețurile maxime pentru RCA sunt plafonate la nivelul din 28 februarie 2023, pentru fiecare societate în parte și fiecare segment de clienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: