Consumul de gaze al României este, astăzi, 24 martie, printre cele mai mici din ultima jumătate de secol, adică 25,9 milioane de metri cubi. Este gaz în Sistemul Național de Transport care nu-și găsește un consum imediat, așa încât SNT a intrat în pre-alertă, cu indicatorul linepack fiind în zona galbenă la 81,3 milioane de metri cubi. La 83 de milioane de metri cubi, se intră în zona de Alertă, când există riscul de explozii în conducte cauzate de presiunea gazelor.
Nu există consum în țară pentru că vremea s-a încălzit, iar industria este aproape închisă. Nu mai avem nici importuri, nu avem nici exporturi și chiar au început să fie stocate gaze din depozite – 2,1 milioane metri cubi, pentru ca SNT, administrat de Transgaz, să fie degrevat de cantitățile ce nu-și găsesc corespondent în consumul imediat. Este cu atât mai suprinzător cu cât practic suntem încă în sezonul rece și nu am terminat încă ciclul de extracție din depozite, acesta se va finaliza oficial în 31 martie, însă un consum atât de scăzut de gaze forțează sistemul să ceară operatorilor să stocheze gaze. Constanta din SNT a rămas producția locală de gaze, care se ridică în media zilnică obișnuită, adică 24,3 milioane de metri cubi.
„Așa e, avem consumul cel mai mic pentru că s-a încălzit foarte, foarte mult. Nu știu dacă este cel mai mic consum istoric”, ne-a spus directorul Transgaz, Ion Sterian.
Vremea în general caldă și economia făcută în industrie au limitat și extracția din depozite. Puțin peste jumătate din stocurile de gaze au fost consumate în această iarnă, astfel încât din circa 3 miliarde de metri cubi depozitate subteran la 30 octombrie 2022, acum au mai rămas 1,3 miliarde.
„În depozite, azi, mai sunt înmagazinați 1,295 miliarde metri cubi gaze, mai mult față de aceeași dată de anul trecut cu 710 milioane metri cubi, respectiv 42,3% procent de înmagazinare față de capacitatea totală de înmagazinare a țării, deci stăm mult mai bine față de alți ani. Ne mai trebuiesc înmagazinați circa două miliarde metri cubi, care pot veni din intern, până la sfârșitul ciclului de înmagazinare care e la 30 octombrie”, detaliază directorul Transgaz.
Este pentru a patra oară în această iarnă când Sistemul Național de Gaze intră în pre-alertă, Economedia.ro prezentând situația, de fiecare dată. Surprinzător, nicio prealertă nu a fost din pricină că nu sunt suficiente gaze, ci, de fiecare dată, pentru că existau prea multe gaze neconsumate. La precedenta pre-alertă, din 20 februarie, consumul era de 38 de milioane de metri cubi. Acum, este cu 30% mai scăzut.
Economedia.ro a solicitat un punct de vedere miniștrilor Energiei și Economiei, Virgil Popescu, respectiv Florin Spătaru, cu privire la această situație. Le vom publica de îndată ce vor veni.
2022 a fost anul de după 1989 cu cel mai mic consum de gaze de după Revoluție. Țara noastră a căzut sub 9 miliarde de metri cubi consum, o scădere cu 16% sub 2021, această contracție a consumul fiind anunțată chiar de directorul Romgaz, Răzavan Popescu, cel mai mare producător local. „Din punct de vedere al pieţei gazelor… a fost o schimbare mare de paradigmă în ceea ce priveşte atât siguranţa în aprovizionare cât şi volatilitatea excesivă a preţurilor. În acest moment, ne uităm că pe parcursul anului trecut în România consumul de gaze naturale a scăzut cu 16%”, a spus Popescu, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de profil.
Per total, consumul de gaze la nivelul întregii UE a scăzut cu 19% în 2022, parte din cauza prețurilor mari la gaze care au generat economii la populație și firme și parte pentru că totalul gazelor disponibile a fost mai mic, odată ce gazul rusesc aproape că a încetat să mai curgă către UE. Dar Comisia Europeană a și dispus unele măsuri pentru reducerea voluntară, la nivelul țărilor membre a consumului de gaze, măsuri care au dat roade. Acum, CE vrea să extindă pentru încă un an aceste măsuri. Luni, Comisia a propus luni prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgenţă în contextul crizei energetice, informează agenţia EFE, citat de Agerpres.
„Este posibil ca pieţele să rămână tensionate în următoarele luni” şi prelungirea măsurii privind economisirea „va garanta că suntem pregătiţi pentru iarna viitoare”, a declarat, într-un comunicat, ministrul european al Energiei, Kadri Simson. În perioada august-ianuarie 2022, conform ultimelor date centralizate de Executivul comunitar, ţările din UE şi-au redus consumul de gaze cu circa 19,2%, în medie, mai mult decât nivelul de 15% pe care îl stabiliseră ca ţintă.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Lituania (-40,5%) şi Suedia (-40,2%), în timp ce scăderea cea mai mică a fost consemnată în Irlanda (-0,3%).
În ţările cu cea mai mare populaţie din UE, consumul a fost redus cel mai mult în Germania (-19,4 %), urmată de Italia (-18,6%), Franţa (-17,1%), Polonia (-14,9%) şi Spania (-13,7 %).
Bruxelles consideră că, dacă se va continua cu încercare de reducere a consumului de gaze cu o medie de 15% faţă de nivelurile normale, asta va ajuta atât la garantarea securităţii energetice, cât şi la diminuarea volatilităţii preţurilor.
Propunerea Comisiei va fi dezbătută ca procedură de urgenţă, adică ar putea fi adoptată de cele 27 de state membre fără nevoia de a negocia cu Parlamentul European şi va fi dezbătută în Consiliul miniştrilor Energiei din 28 martie.