EXCLUSIV Proiect de buget 2022: Creștere puternică la Transporturi, în contextul în care demarează proiecte de infrastructură finanțate din PNRR

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2022 obținut în exclusivitate de Economedia prevede o creștere puternică la Ministerul Transporturilor, principalul minister care se ocupă de investiții. Reamintim că Guvernul a promis în acest an o sumă record pentru investiții de 7% din Produsul Intern Brut (PIB), premierul Nicolae Ciucă vorbind vineri despre alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 30 de ani, din perspectiva sumelor alocate.

Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii crește cu 20%, pe creditele bugetare, la 17 miliarde lei. O creștere mai puternică are loc însă la creditele de angajament, la 51,23 miliarde lei, de la 31,57 miliarde lei. Specialiștii consultați de Economedia susțin că aceste majorări reprezintă bani din fonduri europene, în contextul în care România a început să primească sumele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În 2022 sunt în pregătire sau în execuție câteva segmente din Autostrada Transilvania A3. Mai este așteptată și o parte din drumul expres Craiova-Pitești. Este posibil și un lot din Autostrada de Centură București (A0). Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a promis, de asemenea, că anul viitor vor fi semnate contracte de investiții de aproape 10 miliarde de lei. Un obiectiv important din PNRR este Autostrada Moldova, anul viitor urmând să fie desemnați constructorii pentru trei loturi dintre Ploieşti şi Buzău.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației beneficiază de cea mai mare creștere de buget (pe bugetul de stat), la 64 miliarde lei, de la o execuție de 26 miliarde lei în 2021. Majorarea vine în contextul în care Guvernul a prevăzut o creștere de 242%, la 56,8 miliarde lei, la creditele de angajament. Creditele bugetare scad, însă, cu 25%, la 7,3 miliarde lei. Reamintim că în 2022 vor demara investițiile prin programul Anghel Saligny, ce prevede un buget de 50 de miliarde lei în următorii cinci ani.

Creditele bugetare reprezintă execuția curentă a bugetului, cheltuieli și plăți în contul angajamentelor existente, în timp ce creditele de angajament, referitoare la execuția multianuală a bugetului, sunt cheltuieli care pot fi angajate pentru anii următori.

Și la Ministerul Mediului crește cu aproape 20% bugetul, pe credite bugetare, la 2,3 miliarde lei, în timp ce la credite de angajament sunt prevăzute 5,2 miliarde lei.

Ministerul Muncii are prevăzut un buget de 56 miliarde lei pe credite bugetare, în timp ce încă 56,69 miliarde lei sunt prevăzute la credite de angajament. Per total, bugetul crește cu circa 6% față de execuția din 2021.

Pentru Ministerul Finanțelor este prevăzut un buget de aproape 6 miliarde lei pe credite bugetare, o scădere de 14% față de 2021. La credite de angajament sunt prevăzute alte 6 miliarde lei.

Ministerul Justiției are prevăzut un buget de 5 miliarde lei pe credite bugetare, alături de alte 6 miliarde lei pe credite de angajament, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea un buget de doar 2 miliarde lei pe credite bugetare, în scădere cu 20% față de 2021. Pe credite de angajament sunt prevăzute 8 miliarde lei.

Pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este prevăzut un buget de 23,7 miliarde lei la credite bugetare – creștere de 3% și de aproape 23,6 miliarde lei la credite de angajament – creștere de 20%.

Ministerul Afacerilor Interne are prevăzut un buget de 23 miliarde lei la credite bugetare, o creștere de 13% (plus 24 miliarde lei credite de angajament), în timp ce Ministerul Apărării Naționale prevede 23 miliarde lei la credite bugetare și alte 50 miliarde lei sunt credite de angajament (în 2021 nu au existat), cel mai probabil pentru achiziții militare.

La Ministerul Educației este prevăzut un buget de 29 miliarde lei pe credite bugetare, în creștere cu 6%, ia alte 29 miliarde lei sunt credite de angajament.

Bugetul Ministerului Sănătății prevede 24 miliarde lei credite bugetare și 31 miliarde lei credite de angajament.

Per total, creditele de angajament asumate în bugetul pe anul 2022 cresc cu 45,46%, la 412 miliarde lei, față de execuția de 283 miliarde lei, în 2021. Creditele bugetare se ridică la 294 miliarde lei, în creștere cu 3,9% față de 2021.

 

 

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *