EXCLUSIV Romgaz a încercat să preia în 2020 de la ExxonMobil rolul de operator al proiectului de gaze din Marea Neagră, dar acordul semnat în 2019 cu OMV Petrom a împiedicat tentativa / Romgaz a încercat să negocieze unilateral cu compania americană

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Compania cu capital majoritar de stat Romgaz, partener în cote egale cu OMV Petrom în gestionarea zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, a vrut în 2020 să schimbe prin negocieri o înțelegere din 2019 pentru a prelua și rolul de operator al proiectului, potrivit unor documente consultate de Economedia în exclusivitate. Încercarea de preluare a acestui rol a fost însă respinsă de OMV Petrom, care a invocat acordul din 2019, ce îi conferea acest rol.

De ce e important rolul de operator de proiect? Compania care deține operatoria are un cuvânt important de spus în ceea ce privește deciziile operaționale (calendarul lucrărilor, selectarea contractorilor, relația cu autoritățile). Pe de altă parte, compania – operator nu poate decide singură nici atribuirea de contracte, nici suma contractelor, acestea fiind decise de comun acord de cei doi acționari cu cote egale.

Interesul Romgaz pentru zăcământul Neptun Deep a apărut odată cu anunțul companiei americane ExxonMobil de vânzare a participației sale de 50% din asocierea cu OMV Petrom, în 2019. La acel moment, compania americană a decis să iasă din România din cauza modificării legii offshore la inițiativa lui Liviu Dragnea.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Romgaz a încheiat în decembrie 2019 o înțelegere sub forma unui JBA (Joined Bid Agreement) cu OMV Petrom și compania poloneză de stat PGNiG pentru a prelua cele 50% din acțiuni deținute de ExxonMobil. Romgaz urma să cumpere 20%, PGNiG 20%, iar OMV Petrom 10%. Acordul de ofertă comună (Joined Bid Agreement – JBA) prevedea că OMV Petrom va deveni operator al zăcământului. Înțelegerea oficială dintre cele trei companii mai prevedea o clauză de exclusivitate: nici una dintre ele nu poate intra separat în negocieri pentru preluarea acțiunilor deținute de ExxonMobil.

În octombrie 2020, pe fondul refuzului guvernului de a iniția modificarea Legii offshore, compania poloneză PGNiG a decis să se retragă din consorțiul care negocia cu ExxonMobil, așa că OMV Petrom și Romgaz au rămas singure în discuții. 

La acel moment, conducerea Romgaz a informat OMV Petrom că vrea să schimbe datele înțelegerii inițiale și să intre în discuții separat cu ExxonMobil, în ciuda clauzei din Acordul de ofertă comună (JBA). Ca urmare a acestei noi strategii, Romgaz și-a informat partenerul că, în loc să lase la OMV Petrom 10% din acțiunile deținute de ExxonMobil, astfel încât compania cu capital austriac să fie majoritară cu 60%, Romgaz vrea să cumpere toate acțiunile ExxonMobil și să fie parte cu cote egale (50%) cu OMV Petrom. În plus, Romgaz a anunțat că vrea să fie și operator al consorțiului.

O notificare în acest sens a fost transmisă către OMV Petrom pe 25 noiembrie 2020.

Oficialii OMV Petrom au acceptat cererea Romgaz de a prelua toate acțiunile deținute de ExxonMobil (50% din consorțiu), în ciuda înțelegerii inițiale din 2019, care dădea dreptul companiei cu capital austriac să preia 10% din acțiunile aflate la ExxonMobil.

În schimb, OMV Petrom a anunțat Romgaz că nu va ceda dreptul de a fi operatorul companiei de proiect. Directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, și Christopher Veit – membru al board-ului responsabil de Upstream, i-au transmis printr-o scrisoare din 30 noiembrie 2020 lui Adrian Volintiru, directorul Romgaz, în care precizează că OMV Petrom respinge cererea Romgaz, potrivit informațiilor Economedia.

Mai mult, conducerea OMV Petrom – care este și titularul licenței din Marea Neagră, și-a manifestat „surprinderea” că Romgaz a inițiat discuții unilaterale cu ExxonMobil, încălcând astfel Acordul de ofertă comună (JBA) semnat de OMV Petrom și Romgaz în 6 decembrie 2019.

Conducerea OMV Petrom a avertizat la acel moment conducerea Romgaz că negocierile unilaterale cu ExxonMobil încalcă înțelegerea contractuală (adică Acordul de ofertă comună – JBA semnat în 2019), potrivit informațiilor Economedia.

În scrisoarea transmisă conducerii Romgaz, managerii OMV Petrom au transmis că rămân angajați față de Acordul de ofertă comună (JBA), invocând necesitatea de a aplica („enforce”) prevederile acestuia.

În fața refuzului OMV Petrom de a ceda rolul de operator, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a transmis la 10 decembrie 2020 o adresă către ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, prin care informa că vrea preluarea rolului de operator.

Oficialul Romgaz scria în adresa din 10 decembrie către Ministerul Energiei că vrea, ca urmare a preluării participației ExxonMobil, să negocieze ca, în cazul în care OMV Petrom nu va vrea totuși să cedeze operarea, să fie totuși de acord cu alternanța la operare. „În ceea ce privește operatoria, Acordul de Operare în Comun în vigoare la această dată între EMEPRL (compania deținută de ExxonMobil) și OMV Petrom – partenerii actuali de concesiune pentru Neptun Deep – prevede la art. 4.1.D posibilitatea unei operatorii rotative, adică, la 5 ani de la producția comercială de gaze din perimetru, OMV Petrom are dreptul să solicite preluarea calității de operator, dacă dovedește că deține capacitatea tehnică necesară. Astfel, se justifică din partea Romgaz, inițierea de negocieri cu OMV Petrom care să ducă la stabilirea unui parteneriat după un model asemănător celui existent în prezent între OVM Petrom și ExxonMobil”, arăta Romgaz.

De notat că Romgaz își susținea pledoaria pentru preluarea rolului de operator pe presupusa lipsă de experiență a OMV Petrom în ceea ce privește operarea unui zăcământ de gaze offshore, la fel ca și în cazul Romgaz. OMV Petrom este însă deja operator în blocul Istria din Marea Neagră, de unde produce gaze naturale.

Potrivit informațiilor Economedia, Ministerul Energiei nu a dat un răspuns oficial la adresa remisă de directorul general Romgaz în 10 decembrie 2020.

Ulterior, în luna mai 2022, Romgaz a preluat participația ExxonMobil în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ce conține rezerve estimate de până la 88 de miliarde de metri cubi, devenind astfel partener egal cu OMV Petrom în proiect. Romgaz a plătit 1,06 miliarde de dolari. OMV Petrom a rămas operatorul proiectului și a anunțat că va lua o decizie finală de investiție abia la mijlocul anului 2023.

Răspunsurile integrale ale OMV Petrom, Romgaz și Ministerului Energiei la întrebările adresate de Economedia cu privire la negocierile din 2020 pentru preluarea rolului de operator:

OMV Petrom:

OMV Petrom a devenit operator al perimetrului Neptun Deep în august 2022, după finalizarea tranzacției dintre Romgaz și ExxonMobil. Acest aspect a fost agreat de la început cu partenerul nostru, Romgaz, în cadrul Acordului de Ofertă Comună, semnat în decembrie 2019 și revalidat în aprilie 2021. OMV Petrom a susținut tranzacția și a depus eforturi constante pentru dezvoltarea proiectului.

Pe lângă cunoștințele aprofundate ale companiei asupra proiectului Neptun Deep, OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagră, în ape de mică adâncime, și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni offshore ale grupului OMV. Ca operator al proiectului, compania a format o echipă internațională de experți, care au lucrat în cadrul mai multor mega-proiecte offshore de mare adâncime, în toată lumea.

Gazele din Marea Neagră reprezintă o oportunitate unică pentru România; aceste resurse sunt esențiale pentru securitatea energetică a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru generarea de creștere economică.

OMV Petrom este angajată să deblocheze aceste resurse, împreună cu partenerul său, Romgaz. Considerând că toate procedurile de guvernanță sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimată pentru jumătatea lui 2023, iar prima producție în 2027.

Investițiile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii de producție au fost evaluate la 4 miliarde de euro.

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al SNGN Romgaz SA, nu poate interveni în activitatea de administrare și conducere a companiei, așa cum este prevăzut în OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. În plus, Ministerul Energiei nu a fost parte în negocierile tripartite între Exxon Mobil, Petrom și SNGN Romgaz SA.

Romgaz: Desemnarea OMV Petrom ca operator al Neptun Deep a fost negociată de S.N.G.N. Romgaz S.A. prin semnarea unui Acord de Ofertă Comună în decembrie 2019.  Facem precizarea că achiziția acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited s-a realizat cu aprobarea organelor corporative competente ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A și reconfirmăm faptul că, ROMGAZ este pregătită să dezvolte, alături de partenerul OMV Petrom, proiectul Neptun Deep, un proiect strategic național.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Astea sunt trucuri nemtesti si cu teatru polon . Tu ca stat ,poti sa dai legi si sa controlezi fenomenul investitional de acolo . Daca intr-o unitate de timp , nu se incep investitiile , statul poate percepe impozit pe neactivitate mai mare decat impozitele si redeventele la un loc , din exploatare . Dar daca vrei teatru acționezi ca la teatru , te costumezi si joci piese straine scrise de altii . O sa intre in fibrilatii daca ii scoti datori la statul roman , pe neactivitate si sabotaj . Nici prietenul lor Putin , dupa acea ni-i mai poate convinge sa nu scoata gaz .

  2. Păi dacă aceste zăcăminte iar fii fost ale Austriei ,iar conpania de colaborare ar fii fost una Românească , până acum la cate amânări și de sute de așa zise proiecte fără nici un rezultat ! Compania Românească ar fii fost taxată și penalizată de munce 5- 10 anii degeaba. Un prim-ministru deștept ar fii consultat câțiva experți apoi ar chema la audiere ministerul energiei care va primi termenii de punere în practică a proiectului! Nerespectarea termenilor va atrage destituirea din funcție și penalități de ne punerea în exploatare a gszului și a contractului . Austriecii sunt escroci caută un mod de tergiversarea ca Românii să cedeze sau să mai bage ceva condiții în contract ca eii să dicteze și să fie eii stăpâni .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.