EXCLUSIV Scrisoarea Comisiei Europene care recomandă includerea pensiilor militare în reforma pensiilor

bani, lei, bancnote

Comisia Europeană specifică în mod expres faptul că și pensiile militare ale polițiștilor și militarilor și regimuri speciale de toate tipurile trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate, arată documentul obținut de Economedia.

„Cifrele privind cheltuielile publice cu pensiile pe care le discutăm în contextul RRP (PNRR, n.r.) cuprind toate sistemele publice de pensii din România, adică:
– pensiile pentru limită de vârstă și pensiile anticipate, inclusiv pensiile minime/sociale,
– pensii de invaliditate,
– pensii de urmaș,
regimuri speciale de toate tipurile – forțele de securitate și apărare (militari, poliție), agricultori, angajați de stat din toate ramurile (funcționari publici din executiv legislativ, inclusiv 6 categorii civile – diplomați/ funcționari din administrația publică generală și locală, parlamentari/ angajați de stat din legislativ (parlamentari), personal aeronautic – aviație civilă, funcționari publici din justiție, magistrați/ personal auxiliar de justiție/ alți angajați din justiție/membri ai Curții de Conturi sau de justiție), indemnizații speciale pentru cei care au merite și persoane defavorizate (veterani de război, invalizi și văduve; persecutați, plecați sau încarcerați de fostul regim comunist; persoane care au servit ca militari în cadrul Direcției Generale a Serviciului de Muncă în perioada 1950-1961; Merit: eroi ai Revoluției Române din Decembrie 1989) sau categorii atipice (artiști; sindicate artistice; soț/soție pensionar supraviețuitor, clerici)”, arată observațiile transmise de Comisia Europeană autorităților române, potrivit documentului obținut de Economedia.

Potrivit documentului: „În ceea ce privește pensiile speciale, este important de reiterat că pensiile speciale nu cuprind doar cele 6 categorii de pensii de serviciu existente în România și enumerate în prezent în memorandumul Ministerului Muncii, punctul b). Este important de menționat că pensiile speciale includ și pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată, poliție) și ar trebui să fie și ele acoperite de reformă”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Comisia Europeană mai susține că, în ceea ce privește pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată și poliție), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a putut propune elemente de reformă la momentul elaborării RRP, și nici acum.

„Acesta este atributul Guvernului și al institutelor responsabile, deoarece aceste sisteme de pensii sunt gestionate și plătite prin intermediul propriilor case sectoriale, subordonate diferitelor ministere”, arată executivul european.

Economedia a scris, săptămâna trecută, în exclusivitate, AICI, că Bruxelles obligă România să includă și pensiile militare în cadrul pensiilor speciale vizate de reforma legii pensiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest jalon din PNRR are termen-limită finalul anului.

Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum solicită Comisia Europeană, arată un document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asta arata cât de mulți spionii rusi sunt în actuala Comisie Europeană.

  2. Foarte bine , toate pensiile sa fie calculate in functie de toata activitatea nu cum fac șmecheri isi măresc veniturile pe ultimile 6-12 luni si se pensionează cu pensie mai mare decat au avut salariul iar alta condiție sa fie si varsta de pensionare a acestor speciali nu sa avem pensionari in floarea vârstei la 45 de ani dupa care se angajează din nou la stat .

    • @Gogu – cum își mărește un plutonier veniturile în ultimile șase luni? Se avansează general? Iar cu ieșitul la 45 de ani citește dracului legea că e minim 47! De ce? Păi pentru că și la civili, cei care lucrează în grupa 1 de muncă se pot pensiona cu 13 ani mai devreme (după 26 de ani de muncă). 47 + 13 = 60 de ani. Ai înțeles? E vorba numai de cei din grupa 1 de muncă!!!!

    • ȘI UNDE SUNT SCUZELE,DOMNILOR DE LA ECON ??!
      DECI,EXISTĂ O RECOMANDARE A C.E. !!!
      NU EXISTĂ NICIO OBLIGARE A ROMÂNIEII VENITĂ DE LĂ C.E. REFERITOARE LA PENSIILE MILITARE !!! UNDE ESTE DEZMINȚIREA,UNDE SUNT SCUZELE ??!

    • Nu mai vorbiti aiurea va rog.sunt civili care au iesit la pensie la 45 si au 26 mil .acum asteapta recalcularea si o sa ajunga la 3200-33000.mai aveti ceva de spus???

  3. România-singura țară din UE fără pensii militare! De ce să nu luăm ORICARE din sistemele din țările avansate?

  4. Bai, da de pensiile ziariștilor care tot speciale sunt nu a zis nimic ue?
    50% în plus la pensie în baza l8 / 2006 nu înseamnă pensie necontrobutiva?

    • A zis la “categorii atipice (artiști; sindicate artistice; soț/soție pensionar supraviețuitor, clerici)” dar oamenii rușilor au ordin să lovească în Armata Română! Militarii cer să ia pensii de ziariști. Oricum ar ieși mai câștigați!

  5. Pentru ca toate ecele pensii sau indemnizații sa fie acoperite de reforma nu înseamnă că trebuie să fie desființate sau recalculate…. Comisia Europeană a cerut ca sumele pentru plata tuturor acestor pensii sau indemnizații sa se încadrează în procentul de 9,4% din PIB…. Ori în prezent plata cu toate aceste pensii și indemnizații, inclusiv cele militare ajung undeva la 8,7% din PIB… Concluzia e ca ar mai putea fi mărite pana la 9,4 %..
    Ministrul Budai a afirmat ca ar fi necesar un procent de 11,7% din PIB pentru aplicarea în totalitate a legii 127 a pensiilor publice, fără celelalte indnizatii și pensii militare… Ori includerea tuturor acestor pensii în legea 127 ar insna un necesar de 13,7 % din PIB.. De unde??? Pensiile militare dacă ar fi trecute la casa națională de pensii nu înseamnă că ar fi zero lei.. Pentru ele sa r plăti probabil aceleași sume de bani pentru peste 60% dintre ele, , vre o 30% ar creste și diar vre o 10% ar scădea… Per total economie ZERO….
    Aşa că citiți cu atenție ceea ce spun aia în textul lor și nu interpretările diferitelor instituții de media. După interpretările lor eronate și indnizatiile de merit ale sportivilor, actorilor veteranilor revoluționarilor etc ar trebui sa fie calculate pe principiul contributivitatii…
    Pai nici pensiile civile nu se plătesc după contribuțiile plătite de fiecare persoana pentru ca pana în 2001 nimeni nu a plătit pentru pensie iar pensiile sunt calculate după PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII… CA ȘI CUM AR FI CONTRIBUIT..
    DECI SUNT TOT SPECIALE. Pensia minimă de 1000 lei este tot specială pentru ca nu respecta PNRR….

    • Corecție! În 8,7% sunt pensiile fără cele militare (așa zice cel puțin Ghinea). Dacă adaugi și pensiile militare treci cu puțin peste 9,4% deci trebuie să reduci pensii și anul viitor nu pot crește cu mai mult de 3,9% cât e creșterea economică!

  6. Orice om care a contribuit la sistemul public de pensii are dreptul la o pensie decenta . De ce pensie speciala ? Nu au bani de vacante la Cancun ? Cu toti am muncit in Romania . De ce uni vor sa fie speciali ? Fara speciali .

    • Pt ca legea le interzice sa cotizeze din alte surse. Adică nu au voie sa lucreze și în alta parte, nu au voie sa aibă firme, nu au voie sa fie asociați în firme și companii, etc. Orice alt angajat poate contribui din orice sursa dorește, polițiștii și militarii nu. Deci nu poți interzice unui om sa contribuie și apoi să-i dai pensie exclusiv pe ce a contribuit. Varianta complementara ar fi sa li se ridice restrictiile dar nu ar mai fi armata ci un SRL.

    • @Emin Memi
      De ce pensii “speciale”? Poate pentru că ei știu că “uni” se scrie cu doi de “i”?
      Mai ar fi un motiv dar nu cred că înțelegi: nu e nevoie de “pensii speciale” dacă nu ai statut special (dacă militarii de exemplu ar putea să facă grevă sau să fie membrii în partide).
      Dacă interzici drepturi atunci ori dai “salariu special” (nu e cazul că avem “Lege unică de salarizare”) ori dai “pensie specială”! Ai înțeles?

  7. Următorul pas este sa privatizam armata,politia,jandarmi și pompierii. Sri și Sie sunt privatizate. Doar trebuie pus S.C asa ne recomanda Europa. .

  8. Nu vad scrisoarea de la comisia europeana, nu vad obligatia Romaniei ca stat de a aplica aceste cerinte ca stat suveran care judeca si analizeaza implicatiile.
    Am vazurt doar o nota de informare de la Ministrul muncii și solidarității sociale
    Marius – Constantin BUDĂI

    • Doar dacă sunt membri ai Uniunii Ziariștilor (UZPR). Doar aruncați o privire cine sunt „ziariștii” de acolo.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.