Expansiunea pe bursă și în imobiliare i-a dus pe frații Pavăl, proprietarii Dedeman, la profituri totale de 3,4 miliarde de lei

dacia-one, atenor, dedeman Sursa foto: Atenor

Ajuns la afaceri de circa nouă miliarde de lei în 2020, ultimele date valabile la Ministerul de Finanțe, retailerul DIY român Dedeman e cea mai mare companie antreprenorială din România, dar și cel mai bun exemplu de diversificare a business-ului pentru a asigura profit și pentru protejarea afacerii de eventuale crize. Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care deţin Dedeman, au investit în real estate, au devenit dezvoltator imobiliar, au cumpărat acţiuni pe bursă ale mai multor companii şi au lansat un fond de investiții cu o valoare de 50 de milioane de euro dedicat antreprenorilor români. Cu alte cuvinte, România pare suficient de nesigură pentru a miza doar pe 58 de magazine DIY.

În total, în 2020, cei doi frați au ajuns la profituri totale de minimum 3,4 miliarde de lei de pe urma Pavăl Holding.

Prima investiție a retailerului DIY Dedeman, lansat în 1992, a fost în anul 2013, când a cumpărat cu 1,4 milioane de euro fosta fabrică Mobila Elbac din Bacău.

Și de aici pare a fi început totul, apetitul de achiziții al fraților Pavăl a continuat cu mai multe tranzacții în 2017-2019, care i-a transformat în acționarul majoritar al producătorului de materiale de construcții Cemacon și a continuat cu preluarea în 2018 și 2019 a clădirilor de birouri The Bridge din București cu 200 de milioane de euro și The Office din Cluj-Napoca, cu 130 milioane de euro.

Un alt deal anunțat de Dedeman, asocierea cu Element Industrial pentru dezvoltarea Eli Park 1, parc logistic de 50.000 mp din zona Chitila-Buftea, vândut între timp către sud africanii de la Fortress, înseamnă transformarea companiei din investitor imobiliar, în dezvoltator, devenind activ în construcția de proiecte și nu doar investitor pasiv. Iar, portofoliul de proiecte al companiei s-a extins cu Dacia One, proiectul de birouri cumpărat de la Atenor cu 50 de milioane de euro.

De asemenea, compania celor doi frați a înființat un fond de investiții dedicat companiilor cu capital privat local în valoare de 50 milioane de euro, condus de Laurenţiu Ciocîrlan, şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen.

„Considerăm că este un moment potrivit pentru a ne adresa acestui segment de companii, care au prea puține opțiuni de finanțare pentru dezvoltare, în ciuda faptului că reprezintă categoria cea mai dinamică și promițătoare din economia României. Suntem siguri că printre aceste firme se găsesc și cele care peste câțiva ani vor fi noile campioane ale businessului românesc. Este primul fond de private equity cu capital românesc care își propune să sprijine firmele locale atât în consolidarea prezenței pe piața din România cât și în extinderea lor regională”, spunea atunci Dragoș Pavăl.

Banii de pe bursă

Dedeman a ajuns și acționar majoritar al Cemacon, prin intermediul a doua companii, Dedeman și Pif Industrial, care controlează împreună producătorul de blocuri ceramice și a cumpărat 6% dintre acțiunile Transelectrica, 5% dintre cele ale Electrica și 7% din Conpet. Tot pe bursă, cei doi frați Pavăl au preluat circa 23% dintre acțiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Dar, Dedeman nu lucrează singur. Separat funcționează și Pavăl Holding, cu un profit de 3,34 miliarde de lei, care are în portofoliu, pachete de acțiuni la companii listate la Bursă, precum Cemacon Cluj, Purcari Wineries, Vrancart Adjud, Alro Slatina, Conpet Ploiești, Transelectrica și altele; dețineri majoritare, iar în unele cazuri deținerea integrală a unor proiecte imobiliare precum: The Bridge (3 clădiri de birouri în București), The Office Cluj-Napoca, dar și un parc logistic in Chitila în urma parteneriatului cu Eli Industrial, firmă fondată de ionuț Dumitrescu, 100% din Dedeman SRL și 100% din Dedeman Automobile SRL.

Proprietarii Dedeman au cumpărat integral și Moldova Farming SRL, companie agricolă, care lucrează circa 8.000 de hectare de teren, după ce, în 2017, cei doi achiziționaseră un pachet de 20% din companie.

În fine, compania e aproape de preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacău, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business. Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA, (circa 342.449 mp teren, clădiri și construcții speciale), în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, prețul oferit fiind de 3,16 milioane euro.

Mai mult, în calitate de dezvoltatori, cei de la Dedeman dețin pe malul râului Bistrița un teren de circa 86,6 de hectare amplasat în extravilanul orașului Bacău, iar acum doi ani au făcut demersurile necesare introducerii în intravilan a unei părți din acest teren.

Ahitectul proiectului va fi Epstein, care va oferi servicii complete de proiectare și inginerie pentru o dezvoltare mixtă cu mai multe faze în Bacău, oraș situat în regiunea istorică a Moldovei, la poalele Munților Carpați.

Acest proiect, aflat încă în stare incipientă, amplasat de-a lungul râului Bistrița, care se va derula pe mai multe faze pe mai mulţi ani, va fi primul proiect imobiliar dezvoltat de Dedeman.

În plus, frații Pavăl au contribuit cu două milioane de lei la platforma ROCA, lansată de Casa de Insolvență Transilvania, și dedicată susținerii afacerilor românești aflate în dificultate.

Așadar, expansiunea și intrarea în multiple domenii i-a ajutat pe frații Dragoș și Adrian Pavăl să-și sporească averea și influența în economia României și nu ar fi deloc exclusă extinderea pe alte piețe.

Sursa foto: Atenor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *