Raportul Expert Forum detaliază investigarea progresului înregistrat de proiectele cuprinse în programul Anghel Saligny, include datele puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și situația proiectelor până la data de 31.03.2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Bugetul programului

-Valoarea totală a proiectelor aprobate pe programul pentru infrastructură a crescut de la 52,2 miliarde de lei la 53. Celor 38 miliarde lei din precedentul nostru raport, se adaugă alte aproximativ 6.4 miliarde lei, însumând 44.4 miliarde lei – suma totală contractată.

-MDLPA a aprobat proiecte pentru rețele de gaze în valoare de 12,9 miliarde de lei pentru 811 proiecte, din care s-au contractat 5,5 miliarde de lei și s-au decontat 1,3 miliarde.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

-Bugetul inițial al programului a inclus 25 de miliarde de lei, din care 20 alocate pentru primul trimestru. Pentru 2025 bugetul ministerului pentru PNI Anghel Saligny a fost de 10 miliarde de lei. Cu toate acestea, guvernul a alocat în 2024 încă 7,6 miliarde de lei, din Fondul de Rezervă al Guvernului, în special spre sfârșitul anului.

Expert Forum observă astfel continuarea unei practici criticată în trecut de EFOR și de Curtea de Conturi, legată de finanțarea activității programului prin fonduri de urgență. Alocarea acestora ridică și mai multe semne de întrebare având în vedere că s-a făcut într-un context electoral.

Date generale – programul infrastructură

-Numărul total de proiecte aprobate a crescut cu 67, ajungând la un total de 4.945. Dintre acestea, au fost semnate contracte de finanțare pentru 3.959 (față de 3.477 în ultimul nostru raport).

-Numărul total de beneficiari cu proiecte aprobate este de 3.152. Dintre aceștia, 2.839 au semnat cel puțin un contract de finanțare.

Date generale – gaze naturale

-Fondurile au fost alocate pentru 41 de județe, fără București. Din valoarea totală, cel mai mult s-a alocat către Suceava (1,2 miliarde) și Vrancea – 616 milioane de lei.

-Beneficiarii din Covasna au decontat cel mai mult – 73%, iar cei din Caraș Severin, Ialomița și Bistrița Năsăud nu au decontat niciun leu.

-585 din 812 proiecte nu au înregistrat niciun fel de decont. Doar 10 proiecte au fost finalizate 100%, iar 4 peste 90%.

-Deși Expert Forum nu cunoaște conținutul tehnic al proiectelor, o analiză empirică a costurilor pe metru (suma contractată/lungime rețea) arată că există discrepanțe destul de mari între costurile unor proiecte.

Contractarea

-Există în continuare un număr de proiecte care au fost aprobate, dar pentru care nu au fost semnate contracte. Numărul de proiecte în această situație este de 986, care aparțin unui număr de 718 beneficiari unici. Raportat la numărul de proiecte rămase necontractate, cele mai multe se regăsesc în județe Harghita (64) împreună cu Covasna (49) și Mehedinți (42). În același timp, județele Iași, Teleorman și Vâlcea au doar câte 4 proiecte necontractate fiecare.

-Județele Argeș (149), Suceava (138) și Hunedoara (136) au cele mai multe proiecte contractate din totalul de 3.959, în timp ce Brașov / Galați (59), Ilfov (58) și Brăila (55) închid clasamentul.

-Dacă luăm în calcul și numărul de proiecte aprobate inițial, Iași / Vâlcea (97%) și Teleorman (96%) au cel mai mare procent de proiecte contractate din cele aprobate de MDLPA. Brașov (63%), Galați / Ilfov (61%) sunt codașe.

-Județele Suceava (104), Dolj (98) și Iași (97) au cei mai mulți beneficiari cu toate proiectele contractate. Giurgiu (28) și Covasna / Harghita (27) se află în partea opusă a clasamentulu

Deconturi

-Suma totală pe care MDLPA a decontat-o a ajuns la 17.4 miliarde lei comparativ cu 6.9 miliarde lei în precedentul raport EFOR.

-S-au efectuat deconturi (parțiale sau totale) pentru 2.950 de proiecte (1.969 în precedentul raport).

-Din cele 3.959 proiecte contractate, pentru 1.009 nu a fost efectuat niciun decont. Nu avem informații privind motivele pentru care nicio decontare nu a fost efectuată.

-Exprt Forum nu deține statistici exacte legate de stadiul fizic al implementării proiectelor, dar a speculat bazându-se pe datele referitoare la suma decontată din cea contractată. Un indicator ar fi câmpul stadiu obiectiv, fiind bazat pe declarația beneficiarilor, completându-se la cererile de decontare. Astfel, 355 proiecte sunt la un stadiu de 100% (creștere cu 242), 1.394 au decontat între 50% și 99% (creștere cu 872), iar 1.201 au decontat sub 49% (scădere cu 131).

În concluzie, Expert Forum susține că există un progres general, dar în continuare un procent semnificativ de proiecte nu au decontat nici măcar jumătate din suma contractată, iar pentru un număr mare de proiecte nu s-a făcut niciun decont: 1009 proiecte, în valoare de 11 miliarde de lei.

Dintre acestea, 18 proiecte au bugete aprobate de peste 50 de milioane de lei:

La nivel județean pentru proiectele contractate

-Județele cu cele mai multe proiecte cu stadiul de decontare zero sunt Hunedoara (53), Mureș (40) și Olt (39). Cele mai puține astfel de proiecte se regăsesc în Iași / Suceava (14) și Galați (5).

-Vasluiul cu 27, împreună cu județele Buzău și Argeș (21 fiecare) au cele mai multe proiecte finalizate. La finalul listei găsim județele Tulcea / Arad (3) și Brașov (2).

-Valoarea totală a deconturilor este cea mai ridicată în Iași (787 milioane lei), Argeș (741), și Teleorman (713). Cel mai puțin au decontat județele Ilfov (153 milioane lei), Covasna (152) și Brașov (121)

Deconturile pe tip UAT beneficiar

-Din cele 39,6 miliarde lei aprobate pentru comune, acestea au contractat 33 miliarde și au decontat 14 miliarde. Proporțional, au decontat 41% din valoarea contractată.

-Consiliile județene au aprobate proiecte în valoare de 5,5 miliarde lei, au contractat 4,7 miliarde (0,4 miliarde în plus) și au decontat 1,5 miliarde (1 miliard în plus). Deconturile reprezintă 27% din suma aprobată și 32% din suma contractată – creșteri de 18, respectiv 20 puncte procentuale raportat la ultima analiză EFOR.

-Pentru municipii s-au aprobat 2,9 miliarde, acestea contractând 2,3 miliarde (creștere de 0,3 miliarde) și decontând 1,2 miliarde (creștere de 0.9 miliarde). Altfel spus, au decontat 52% (16% la ultima analiză) din cât au contractat și 41% (11% în precedentul raport) din valoarea proiectelor aprobate.

-Orașele au decontat 1,2 miliarde lei, reprezentând 37% din valoarea proiectelor contractate (3,2 miliarde) și 30% din valoarea proiectelor aprobate (3.9 miliarde). Precedentele procente erau de 16%, respectiv 10%.

MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Ca remarcă generală, București ar trebui să beneficieze foarte limitat de aceste fonduri, care sunt destinate comunităților care au nevoie de resurse pentru dezvoltarea, nu municipiilor mari, care dispun de resurse mult mai multe.

Aprobarea unui proiect mamut – pentru consolidarea plafonului din Piața Unirii – este o excepție de la scopul programului și considerăm că se îndepărtează de la principiile declarate ale acestui program, spun reprezentanții Expert Forum.

La nivelul municipiului Bucueești au fost aprobate 30 de proiecte, în valoare de 928 de milioane de lei, din care au fost contractate 838 milioane de lei. Sectoarele 1 și 5 au câte un proiect fiecare, Sectorul 4 are 2 (incluzând Plafonul Unirii), Sectorul 3 are 7, Sectorul 2 are 9, iar Sectorul 6 are cele mai multe (10).

Dintre acestea, doar 10 (33%) au fost contractate, mult sub media națională la nivel județean. Sectorul 4 este singurul care are toate proiectele contractate. Sectoarele 1, 2 și 5 nu au, în schimb, niciun proiect contractat.

Deconturile efectuate pentru proiecte la nivelul Municipiului București însumează aproximativ 66 milioane lei, adică 8% din suma contractată. Acești bani au mers către doar 4 proiecte, dintre care 2 sunt finalizate (Sectoarele 3 și 6).

Achiziții

Din totalul de 4.945 proiecte, 2.976 au proiectant desemnat (60%), iar 2.641 au executant (53%).

Între firmele care au primit cei mai mulți bani din contracte de la primării și consilii județene se mențin mai mulți câștigători cu profil politic sau care au figurat în investigații penale, au concluzionat reprezentanții Expert Forum.

Deși nu există interdicții legale, cu excepția celor legate de conflicte de interese, pentru acest tip de societăți de a participa la procedurile de achiziție, apropierea de mediul politic prin acționari, asociați, fondatori, familie, grupuri de interese etc poate fi unul dintre motivele pentru care câștigă multe contracte decât ar fi făcut-o în mod normal. Cel mai probabil, problema politizării nu este specifică numai acestor fonduri, întrucât multe dintre aceste societăți prestează servicii sau execută lucrări și în cadrul altor programe cu finanțare națională sau europeană.

Fonduri pe partide

Având în vedere faptul că în iunie 2024 am avut alegeri, iar primarii și-au preluat mandatele după 27 septembrie, Expert Forum susține că este dificil să estimeze cum arată schimbările de la nivelul UAT-urilor în materie de contracte semnate sau de achiziții.

Cu toate acestea, dacă ținem cont de rezultatele alegerilor din 2024, la primăriile și consiliile județene deținute de PSD se regăsesc proiecte însumând 54% din valoarea totală, PNL 37%, și UDMR 6%.

54% din suma totală decontată a mers către primăriile deținute în prezent de PSD (46% în precedentul raport), 37% către PNL (45%) și 5% către UDMR, indicând un ritm de creștere mai avansat pentru beneficiarii PSD. Trebuie să ținem cont totuși și de faptul că o parte din primarii liberali au migrat, fapt care explică o parte din această schimbare.

Primăriile deținute în prezent de PSD au decontat toți banii pentru 209 proiecte, cele PNL 116 iar UDMR 17.

În general, există o diversitate de UAT-uri cu care lucrează firmele care au executat lucrări. În relativ puține cazuri o societate are mai mult de 4-5 contracte cu o singură entitate, astfel de exemple fiind Cornell’s Floor, Construcții Erbașu sau Prof Con Invest.

În ceea ce privește componenta politică, majoritatea firmelor au contracte cu UAT-uri care sunt conduse atât de PSD, cât și de PNL. Cu toate acestea, Expert Forum a identificat și firme care au încheiat contracte exclusiv cu un singur partid.

De exemplu, CONDOR PADURARU a încheiat contracte de 40 de milioane de lei cu 4 administrații PSD. ING SERVICE are contracte încheiate cu 10 localități guvernate de UDMR. Prenis are contracte de peste 90 de milioane de lei cu administrații liberale. Uni Tip Global a încheiat contracte de 57 de milioane de lei cu 3 administrații liberale. Cassas SRL a încheiat 8 contracte în valoare de 75 de milioane de lei cu 8 UAT-uri conduse de PSD.