Expert: Rusia este foarte dependentă de tehnologia importată pentru rafinării

platforma extractie petrol Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Cea mai recentă interdicție a exportului de tehnologie din străinătate ar putea afecta serios operațiunile rafinăriilor, precum și producția offshore, a declarat Konstantin Radinsky, președintele Asociației Producătorilor de Echipamente pentru Petrol și Gaze (OGEMA), în timpul unei reuniuni a comitetului pentru energie a Dumei de Stat, scrie Interfax.

„Aș identifica cele mai importante două probleme din complexul de combustibil și energie ca fiind în primul rând procesarea, pentru că, într-adevăr, practic nu avem substituții de import. Cu toate acestea, cea mai importantă problemă este că este controlată de străini, deoarece există tehnologii japoneze, germane și franceze. A doua problemă privește producția existentă”, a spus Radinsky.

Acesta a adăugat că nu există probleme cu producția de componente pentru industria petrolului și gazelor din Rusia, deoarece întreprinderile sunt capabile să producă până la 80% din echipamentele necesare. Între timp, Radinsky a remarcat că există o penurie pe piața internă a tehnologiei în procesare și producție.

„Am avut și vom avea producție, iar explorarea a fost și va fi. Nu există elemente critice. Cu toate acestea, dacă mai multe rafinării eșuează din cauza faptului că un microcip, microelement sau placă este nefuncțională, atunci va apărea deja problema că nu vom avea ce vinde, în ciuda faptului că avem de toate”, a spus expertul.

Uniunea Europeană a limitat furnizarea de echipamente pentru rafinarea petrolului și lichefierea gazelor naturale către Rusia și, de asemenea, a extins lista tehnologiilor pentru industria petrolului și gazelor care fac obiectul unei interdicții de import pentru Rusia.

În urma unei întâlniri privind situația din sectorul petrolului și gazelor de săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a dat instrucțiuni să formeze un pachet de comenzi pentru crearea de produse tehnologice pentru industria petrolului și gazelor care necesită înlocuirea importurilor.

Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *