De dimineață, datele Transgaz arătau că România exportă azi 1,9 milioane de metri cubi de gaze în Republica Moldova, prin gazoductul Iași – Ungheni, ceea ce înseamnă aproape 10% din producția locală (22 milioane metri cubi). Ulterior, în jurul prânzului, nominalizările relevate de Transgaz mai arătau doar 0,1 milioane de metri cubi export.
Diferența între datele prezentate de Transgaz privind nivelul exporturilor dintr-o zi nu este o greșeală. Pur și simplu, fluxul de gaze se poate porni sau opri, pe parcursul unei zile, dacă un contract nu prevede livrări constante, oră de oră.
De altfel, din piață am aflat că există nominalizări pentru 1,45 milioane de metri cubi de gaze zilnic – export în Republica Moldova și că sunt nouă firme care exportă, din care 400.000 de metri cubi pentru o singură firmă.
Practic, aici vorbim de gaz de producție internă care se duce peste Prut. În anii trecuți, când exportam gaze la moldoveni, „responsabil” era Petrom, lucru posibil și în prezent, cel puțin pentru cantitatea cea mai mare de 400.000 de metri cubi.
Este de precizat că Transgaz România operează rețeaua de transport a Moldovei.
Dincolo de RM, mai exportăm gaze și în Ungaria – 7,2 milioane metri cubi, însă această cantitate reprezintă, în cea mai mare parte, tranzit pe care România îl asigură pentru vecini.
În același timp, figurăm și cu importuri din Bulgaria – 6,5 milioane de metri cubi, însă mare parte, așa cum am precizat deja, este tranzitul către Ungaria.
Producția locală se menține la puțin peste 22 milioane metri cubi, stocarea în depozite pentru sezonul rece continuă, deși facilitățile subterane sunt pline la 100%. O anumită specificitate tehnică permite ca depozitele să se umple la peste 100%, așa cum Economedia.ro a mai arătat. România este una din țările europene cu cel mai mare nivel al stocurilor.