Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu peste 20%, în timp ce scade cererea externă din alte părți. Rușii au importat smartphone-uri, generatoare electrice, excavatoare și containere. Importurile Chinei din Rusia au urcat cu 55%, mai ales datorită petrolului

Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia Sursa foto: Kremlin.ru

În septembrie, exporturile Chinei către Rusia, țară afectată de sancțiuni, au crescut cu două cifre pentru a treia lună consecutiv, contrazicând tendința de slăbire a cererii externe în alte părți, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina și al încetinirii economiei mondiale.

Calculele Reuters, bazate pe datele vamale chineze de luni, au arătat că livrările de bunuri chinezești către Rusia au crescut cu 21,2% față de septembrie 2021, în dolari.

Este o  încetinire de la o creștere de 26,5% în august, dar depășește cu mult creșterea globală a exporturilor chinezești de 5,7%, în condițiile în care cererea de bunuri chinezești a slăbit după ce marile economii au majorat ratelor dobânzilor pentru a limita inflația în creștere.

Principalele exporturi către Rusia au inclus smartphone-uri, grupuri electrogene, excavatoare și containere.

Importurile din Rusia au urcat cu 55,2%, față de o creștere de 59,3% în august, parțial determinată de o creștere anuală de 22% a importurilor de petrol, arată datele vamale.

Livrările de petrol din Rusia au totalizat 7,46 milioane de tone, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi, față de 1,96 milioane de barili pe zi în august.

Pe măsură ce națiunile occidentale au evitat Rusia, cooperarea cu Beijingul a devenit din ce în ce mai importantă pentru Moscova. Comerțul bilateral a crescut la 136,09 miliarde de dolari în primele nouă luni, în creștere cu 32,5%.

 

Sursa foto: Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *