Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 51% în septembrie, față de septembrie 2022

grau, cereale, grau ucraina, recolta grau sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Exporturile ucrainene de cereale în perioada 1-24 septembrie au totalizat 1,57 milioane de tone metrice, în scădere drastică față de cele 3,21 milioane de tone din perioada similară a anului trecut, arată datele Ministerului Agriculturii, publicate luni, scrie Reuters.

Ministerul nu a dat nicio explicație pentru această scădere.

Comercianții și sindicatele agricole au declarat că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt principalele motive pentru reducerea exporturilor.

Datele ministerului au arătat că Ucraina a exportat un total de 6,2 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie-iunie 2023/24, față de 7,5 milioane de tone în aceeași perioadă a sezonului precedent.

Volumul a inclus aproape 3 milioane de tone de grâu, 2,5 milioane de tone de porumb și 599.000 de tone de orz.

În mod tradițional, Ucraina și-a expediat majoritatea exporturilor prin porturile sale de la Marea Neagră.

Un acord intermediat de Națiunile Unite și Turcia pentru a permite astfel de exporturi s-a prăbușit în iulie, când Rusia a renunțat la acord, afirmând că nu au fost îndeplinite cererile sale de relaxare a sancțiunilor asupra propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Ucraina poate exporta volume limitate prin intermediul unor mici porturi fluviale de pe Dunăre și prin intermediul frontierei sale terestre vestice cu Uniunea Europeană.

Se așteaptă ca Ucraina să recolteze cel puțin 80 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2023, iar surplusul exportabil pentru 2023/24 se ridică la aproximativ 50 de milioane de tone.

sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *