Exporturile germane au scăzut peste așteptări în decembrie din cauza cererii globale slabe

comert import export containere Foto: Eurostat

Exporturile germane au scăzut peste așteptări în decembrie din cauza cererii globale slabe, au arătat luni datele biroului federal de statistică, scrie Reuters.

Exporturile au scăzut cu 4,6% în decembrie față de luna precedentă. Rezultatul a fost comparat cu o scădere prognozată de 2,0% într-un sondaj Reuters. Exporturile către țările UE au scăzut cu 5,5% față de luna precedentă, în timp ce exporturile către țările din afara UE au scăzut cu 3,5%, a precizat biroul.

Importurile au scăzut cu 6,7% față de luna noiembrie, a anunțat biroul federal de statistică, față de așteptările analiștilor care estimau o scădere de 1,5%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Acestea sunt cifre recesioniste, în concordanță cu condițiile economice dificile generale din economia germană”, a declarat Claus Vistesen, economist șef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics.

Balanța comercială externă a înregistrat un excedent ajustat calendaristic și sezonier de 22,2 miliarde de euro în decembrie, față de un excedent de 20,8 miliarde de euro în luna precedentă.

Excedentul comercial al Germaniei în ceea ce privește bunurile a urcat și mai mult la sfârșitul anului 2023, adăugându-se la dovezile că exporturile nete au fost un ajutor semnificativ pentru creșterea PIB-ului în trimestrul al patrulea, “chiar dacă a făcut puțin pentru a preveni o scădere generală a producției economice”, a declarat Vistesen.

Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea față de trimestrul precedent, ceea ce i-a determinat pe economiști să avertizeze cu privire la o nouă recesiune.

În 2023, exporturile au scăzut cu 1,4% față de 2022, în timp ce importurile în Germania au înregistrat un declin mult mai accentuat, de 9,7%.

“Economia globală este prea slabă pentru a oferi un impuls”, a declarat Alexander Krueger, economist șef la Hauck Aufhaeuser Lampe.

Se pare deja că este un alt an dificil pentru sectorul exporturilor. “Tensiunile din Marea Roșie creează noi riscuri comerciale”, a spus Krueger. Sentimentul în industria germană de export este ușor negativ și majoritatea industriilor se așteaptă în continuare la o scădere a exporturilor în lunile următoare. Indicele Ifo privind așteptările de export a scăzut la minus 8,4 puncte în ianuarie, de la minus 7,1 puncte în decembrie.

“Economia germană de export a început mai prost noul an”, a declarat Klaus Wohlrabe, șeful de sondaje de la Ifo. “Exportatorii au nevoie de un nou impuls”.

Slăbiciunea cererii globale își pune amprenta asupra industriei prelucrătoare.

În ianuarie, 36,9% dintre companiile din industria prelucrătoare au raportat o lipsă de comenzi, în creștere față de 36,0% în octombrie, potrivit sondajelor Ifo.

Încetinirea economică din Germania este evidențiată și de evaluarea pesimistă din declarația comercială a Vodafone.

Vodafone a declarat că creșterea veniturilor din servicii în Germania a încetinit brusc la 0,3% în al treilea trimestru, la trei luni după ce cea mai mare piață a sa a revenit pe creștere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: