Exporturile Germaniei, cea mai mare economie europeană, au crescut peste aşteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China şi SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producţia industrială a depăşit, de asemenea, previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), exporturile au urcat cu 1,1% în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 1,8%, în timp ce analiştii estimau o expansiune de 1%. Importurile au scăzut cu 1,4% în martie, după un avans de 0,5% luna precedentă, în timp ce analiştii previzionau o expansiune de 0,4%.
Pe ansamblu, balanţa comercială externă a Germaniei a avut un surplus de 21,1 miliarde de euro în martie, în creştere faţă de un excedent de 18 miliarde de euro luna precedentă şi 20,5 miliarde de euro în martie 2024.
Exporturile către ţările membre UE au urcat cu 3,1% în martie, comparativ cu luna precedentă, iar cele către ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 1,1%. În martie, exporturile către China au crescut cu 10,2%, iar cele către Marea Britanie au scăzut cu 2,8%.
SUA, principalul partener comercial
Majoritatea exporturilor Germaniei au mers către Statele Unite, înregistrându-se o creştere de 2,4% comparativ cu februarie, în anticiparea taxelor vamale. Acestea afectează semnificativ industria germană. Anul trecut, Germania a înregistrat un excedent comercial record, de 71,4 miliarde de euro, pe relaţia cu SUA. Potrivit datelor publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), tot în 2024, SUA au redevenit primul partener comercial al Germaniei, cu o valoare a schimburilor comerciale bilaterale de 255,4 miliarde de euro, detronând China, care ocupa prima poziţie începând din 2016.
În ritm anual, exporturile au urcat cu 4,3% în martie (după un declin de 1,6% în februarie), în timp ce importurile au înregistrat un avans de 3,9%, de la 3% luna precedentă.
Separat, Destatis a anunţat că producţia industrială a Germaniei a crescut cu 3% în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 1,3%, în timp ce analiştii previzionau o expansiune de 0,8%.
Un indicator mai puţin volatil arată că în primul trimestru din 2025 producţia industrială a urcat cu 1,4%, comparativ cu precedentele trei luni.
„Prin urmare, nu este doar o creştere atribuită volatilităţii obişnuite. După o recesiune de peste doi ani, există probabil un element ciclic, care ne dă speranţe pentru următoarele luni”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank AG.
Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind activitatea economică în Germania, calculat de S&P Global, a urcat în aprilie la 48,4 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2022.