Extracția de gaze din depozite a egalat producția curentă. Prima sursă de electricitate din țară este importul

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Extracția de gaze din depozite aproape a egalat producția curentă a României, pe fondul celui mai mare consum de până acum din actualul sezon rece, arată datele interactive Transgaz. Peste 50 de milioane de metri cubi este azi totalul surselor de gaze aflate la dispoziția României, din care 23,8 milioane metri cubi reprezintă producția curentă, 22,2 milioane metri cubi – gaz din depozite și 4,7 milioane de metri cubi din import.

Avem și exporturi, 7,7 milioane de metri cubi, dar din care doar 2,2 milioane reprezintă export propriu-zis, iar acesta se face către Republica Moldova. Restul importului reprezintă în fapt doar un tranzit pe care România îl asigură pentru Ungaria.

România are depozitele pline la o capacitate de 100%, acest grad de umplere fiind atins încă din urmă cu o lună, iar capacitatea maximă zilnică de extracție subterană este, la nevoie, de maxim 30 de milioane de metri cubi. Producția curentă nu trece, în niciun scenariu, de 24,5 milioane metri cubi, așa că, în această iarnă, va trebui să ne bazăm și pe importuri. Avem această capacitate pe ruta bulgară, unde, pe două trasee, am putea aduce circa 20 de milioane de metri cubi zilnic de gaze din Turcia. Aici, în Turcia, gazele ajung, pentru a fi vândute, mai departe, în țările UE, fie Turcia, fie din Caucaz, Azerbaijan sau alte state, originea adevărată fiind foarte greu de cunoscut, pentru că se realizează acel așa numit „blend (amestec) turcesc”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe partea de energie electrică, înregistrăm și aici cele mai mari consumuri din actualul sezon rece, la cea de seară trecem de 8.200 MW. Vedem cum, din datele Transelectrica, că, fix la orele de maxim consum, dimineața și seara, principala sursă de energie a țării este importul. Ne ducem la peste 2.600 MW, aproape de maximul posibil al rețelei – 3.000 de MW, pentru că nu generăm intern suficientă energie. Pe primul loc în topul surselor din intern este Hidroelectrica, aproape la egalitate cu termocentralele pe gaz și apoi, cu nuclearul. Aportul regenerabilelor, eolian și solar, este aproape nul.

Prețurile de piață ale energiei sunt mari , pe seară, 550 euro/MWh, la ora 18.00, perioadă care se suprapune și cu maximul de import. Practic, noi importăm acum fix când și prețurile sunt cele mai mari, astfel că piața românească are „hemoragie” de bani către vecinii bulgari și unguri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.