Exxon amenință Europa: „Dacă va rămâne impozitul pe profiturile suplimentare, vom reduce investiţiile”

Redacția mart. 9, 2023 3 comentarii
sonda offshore sursa ExxonMobil

Compania petrolieră americană Exxon Mobil a anunțat că intenţionează să-şi revizuiască poziția în Europa în lumina introducerii unei taxe pe profiturile suplimentare (adică partea din profit asigurată de circumstanțe extraordinare precum războiul din Ucraina, care a adus prețul gazelor la valori aberante), scrie Il Fatto Quotidiano.

Compania, a doua ca mărime din lume între companiile private după British Shell, a încheiat anul 2022 cu profituri record, de 55 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, a demarat un proces împotriva Uniunii Europene, contestându-i capacitatea de impozitare care, potrivit Exxon, ar fi responsabilitatea statelor individuale. Paradoxal, compania spaniolă Repsol a adoptat o linie exact opusă. Grupul, prezent în Italia cu brandul Esso, a declarat că va investi din ce în ce mai mult în Statele Unite, în timp ce și-ar putea reduce planurile pentru Bătrânul Continent.

„Impozitarea descurajează investițiile”, a spus directorul executiv Darren Woods, adăugând că „Guvernele au un rol important în tranziția energetică prin stimularea dezvoltării de noi tehnologii energetice fără a compromite furnizarea de petrol pentru a satisface cererea globală. Cu siguranță am putea face un pas înapoi și am putea reevalua ceea ce facem în Europa”. În realitate, în SUA, compania ar beneficia și de planul de maxi subvenții (Inflation Reduction Act) care vizează și inițiative corporative de decarbonizare.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *