Compania petrolieră americană Exxon a avut anul trecut un profit de 56 miliarde de dolari, adică a câștigat 6,3 milioane de dolari pe oră

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Compania petrolieră american Exxon Mobil a înregistrat un profit de 56 de miliarde de dolari pentru anul 2022, a anunțat marți compania. A încasat anul trecut peste 6,3 milioane de dolari pe oră și a stabilit nu doar un record al companiei, ci și un maxim istoric pentru industria petrolieră occidentală, notează Reuters.

Se așteaptă ca marile companii petroliere să își doboare propriile recorduri anuale datorită prețurilor ridicate și a cererii în creștere, împingând profitul lor combinat la aproape 200 de miliarde de dolari. Această amploare a reînnoit criticile la adresa industriei petroliere și a general apeluri pentru ca mai multe țări să perceapă taxe pe profitul excepțional al companiilor.

Rezultatele Exxon au depășit cu mult profitul net record de 45,2 miliarde de dolari pe care l-a raportat în 2008, când petrolul a ajuns la 142 de dolari pe baril, cu 30% peste prețul mediu de anul trecut. Reducerile profunde de costuri din timpul pandemiei au contribuit la majorarea profiturilor de anul trecut.

“În general, câștigurile și fluxul de numerar au crescut destul de semnificativ de la an la an”, a declarat pentru Reuters Kathryn Mikells, directorul financiar al Exxon. “Deci, acest lucru a venit într-adevăr dintr-o combinație de piețe puternice, o producție puternică și un control foarte bun al costurilor”.

Exxon a precizat că a suferit o lovitură de 1,3 miliarde de dolari în profitul său din trimestrul al patrulea din cauza unei taxe excepționale a Uniunii Europene care a început în ultimul trimestru și din cauza deprecierilor de active. Compania a dat în judecată UE, susținând că taxa depășește autoritatea sa legală.

Impozit pe câștiguri excepționale

Rezultatele ar putea declanșa o nouă confruntare cu Casa Albă. Vineri, administrația președintelui Joe Biden a criticat firmele petroliere pentru că au investit bani în plata acționarilor mai degrabă decât în producție.

Exxon s-a lăudat că fluxul de numerar din operațiuni a urcat la 76,8 miliarde de dolari anul trecut, față de 48,1 miliarde de dolari în 2021.

Impozitele pe profitul excepțional sunt “ilegale și o politică proastă”, a replicat Mikells. Aplicarea de noi taxe pe câștigurile din petrol “are efectul opus a ceea ce încercați să obțineți”, a spus ea, adăugând că ar descuraja noua producție de petrol și gaze.

Exxon a înregistrat un profit de 14 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, excluzând taxele, cu 60% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar cu aproape 25% mai puțin decât în trimestrul precedent, deoarece prețurile petrolului s-au redus, iar unele operațiuni au suferit din cauza întreruperilor legate de vremea rece.

Profitul ajustat pe acțiune pentru trimestrul al patrulea a fost de 3,09 dolari pe acțiune, sub prognoza de 3,32 dolari pe acțiune realizată de Zacks Financial.

Câștiguri solide sunt așteptate joi de la Shell și săptămâna viitoare de la BP și TotalEnergies.

 

 

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *