Exxon Mobil a anunţat că a părăsit complet Rusia, după ce Moscova a naționalizat proiectul petrolier Sahalin-1

sakhalin 1 petrol gaze rusia

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deţinut la proiect petrolier major Sahalin-1, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internaţional, o posibilitate semnalată în august.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Plecarea Exxxon ilustrează ciocnirea dintre Occident şi Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârşitul lunii februarie, şi a ameninţărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor acesteia.

BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi partenerilor ruşi sau au lăsat operaţiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus şi cu alte părţi interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranţă” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare din ţară.

Exxon a încercat să renunţe la operaţiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunţat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operaţiunilor cu partenerii săi – compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranţă.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o revizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieşirea din Rusia, şi luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate.

Exxon şi-a evaluat participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie de petrol şi le-a transferat unei companii controlate de guvern.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacţionat la decretul din august emiţând ”o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj.

Limbajul dur al ieşirii oficiale a Exxon arată un rezultat dorit pentru Exxon – părăsirea Rusiei – dar în termeni neamicali, care s-ar putea traduce în dispute juridice de mai mulţi ani, începând cu arbitrajul în instanţele europene.

Exxon şi-a redus prezenţa în Rusia din 2014, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după ce a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Compania americană şi-a extras la începutul acestui an lucrătorii expatriaţi şi şi-a închis afacerile cu lubrifianţi şi produse chimice din Rusia.

Până în iulie, producţia proiectului Sahalin-1 a scăzut cu 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Volumul a fost suficient pentru a furniza gaze naturale pentru a menţine luminile aprinse în oraşele ruseşti Habarovsk şi Vladivostok.

Aproximativ 700 de angajaţi din Rusia care şi-au continuat operaţiunile vor fi transferaţi către noua companie rusă care preia activul, a spus Exxon.

”Suntem recunoscători pentru profesionalismul, expertiza şi angajamentul demonstrat de angajaţii ENL în aceste circumstanţe dificile”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Exxon s-a angajat să asigure un transfer în siguranţă către un nou operator pentru a evita scurgerile, accidentele de mediu sau oprirea lenergiei electrice în oraşele aprovizionate de proiect, menționează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: