Facebook va plăti pentru ştiri în Franţa

Mark Zuckerberg

Gigantul american Facebook a ajuns la o înţelegere cu cea mai mare asociaţie de presă din Franţa, în urma căreia a fost de acord să plătească pentru a ştirile postate în cadrul propriei platforme sociale.

După luni de negocieri, Facebook şi APIG (l’Alliance de la presse d’information générale) au ajuns la un numitor comun, care presupune ca firma americană să plătească o anumită sumă de bani membrilor asociaţiei franceze.

Valoarea sumei nu a fost anunţată, iar Facebook refuză să răspundă întrebărilor pe acest subiect. Cel mai probabil, informaţia este protejată de o clauză specială.

Facebook spune că va investi cel puţin un miliard de dolari în următorii trei ani pentru sprijinirea companiilor de presă, însă această promisiune nu se referă doar la Franţa.

Acordul şi banii nu vin din bunăvoinţa Facebook, care, nu mai departe de începutul acestui an, a ales să blocheze temporar toate ştirile în Australia, ca un insVezi articolultrument de negociere în forţă cu autorităţile şi presa din această ţară.

Cel mai probabil, Facebook a fost nevoită să accepte acest acord, în urma presiunilor şi a noilor reglementări legislative europene privind drepturile de autor.

Acordul cu Facebook, pentru presa din Franţa vine după ce, la începutul anului, a ajuns la o înţelegere similară şi cu Google. Între timp, acordul cu Google a ajuns să fie criticat pentru împărţirea injustă a banilor.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *