Factura de energie a Europei ar putea ajunge la 1.200 miliarde dolari în acest an, aproape de nivelul record din 2008

energie electrica Sursa foto: ACUE

Consumatorii europeni ar urma să se confrunte anul acesta cu cele mai mari facturi la energie, după ce preţul la gaze şi petrol a urcat din nou în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Pe baza actualelor preţuri la termen, factura totală de energie primară a regiunii ar urma acum să se apropie de 1.200 miliarde de dolari anul acesta, se arată într-un raport al băncii americane Citigroup Inc. Datele reflectă dependenţa Europei de importuri pentru a face faţă cererii, extinderea energiei regenerabile reducând prea puţin această dependenţă.

Europa „se confruntă cu turbulenţe severe din cauza facturii la energie”, susţin analiştii Citigroup. Estimarea băncii este cu aproape 200 de milioane de dolari mai ridicată faţă de previziunea din ianuarie şi depăşeşte precedentul nivel record din 2008.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În timp ce Europa depinde de importurile de gaze şi petrol pentru a acoperi mai mult de jumătate din necesarul său de energie, problemele de aprovizionare din ultimele luni au dus la creşterea inflaţiei. Astfel, guvernele au alocat miliarde pentru a atenua impactul asupra consumatorilor. „Dar, în cele din urmă, aceste presiuni ale preţurilor vor reapărea”, avertizează analiştii.

Anul trecut, factura de energie a Europei s-a situat la aproximativ 300 miliarde de dolari.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, după ce joi au atins valori record, pe măsură ce livrările ruseşti către continent s-au majorat, iar sancţiunile anunţate de SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri cu până la 21%, după patru zile consecutive de creştere. Joi, preţurile de referinţă au crescut cu peste 60%, cel mai mare avans de după 2005, pe fondul incertitudinilor cu privire la modul în care conflictul din Ucraina va afecta livrările din Rusia, cel mai important furnizor de gaze al Europei.

Vineri dimineaţa, în jurul orei 8:1 a.m., la Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 18%, până la 110 euro pentru un Megawat-oră.

Europa este deja în mijlocul unei crize de aprovizionare cu energie din cauza stocurilor reduse de gaze naturale, iar conflictul din Ucraina a scos în evidenţă vulnerabilitatea continentului la o perturbare a livrărilor de gaze. Mai mult de o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia şi, în mod normal, o treime din aceste livrări trec prin Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: