FAO: Creşterea exponenţială a costurilor producţiei agricole, cum ar fi îngrăşămintele, ar putea descuraja fermierii să-şi extindă producţia şi ar înrăutăţi securitatea alimentară

agricultura, combina, lan de grau sursa foto: Pexels.com

Creşterea exponenţială a costurilor producţiei agricole, cum ar fi îngrăşămintele, ar putea descuraja fermierii să-şi extindă producţia şi ar înrăutăţi securitatea alimentară în ţările mai sărace, care se confruntă cu facturi de import record, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Indicele privind costurile de producţie pentru fermieri a atins un nivel record, iar în ultimul an a urcat mai mult decât preţurile produselor alimentare, ceea ce indică, în termeni reali, preţuri scăzute pentru mulţi fermieri, susţine FAO.

„Datele nu sunt încurajatoare pentru aprovizionarea cu alimente, pe fondul majorărilor suplimentare de preţuri ale produselor alimentare în sezonul 2022/2023 şi posibil şi în următorul sezon”, avertizează organizaţia cu sediul la Roma.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Sporirea semnificativă a costurilor de producţie, legată de preţul ridicat al energiei şi perturbările în aprovizionare provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au coincis cu nivelul record al preţurilor produselor alimentare din acest an, conform indicelui global al preţurilor produselor alimentare publicat de FAO.

Din cauza preţurilor ridicate, anul acesta vor creşte cu aproape 3% facturile globale la importurile de alimente, la un nivel record de 1.800 miliarde de dolari, previzionează FAO.

Totuşi, multe ţări în curs de dezvoltare ar urma să-şi reducă volumele de alimente importate din cauza majorării preţurilor, apreciază Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: