Fed aprobă cea mai mică majorare de dobândă din martie, în semn de îmbunătățire a perspectivelor de inflație

Redacția feb. 1, 2023 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Rezerva Federală a aprobat în unanimitate miercuri o majorare cu un sfert de punct a ratei dobânzii, încetinind ritmul majorărilor sale, într-un semn clar că banca centrală înregistrează progrese în lupta acerbă cu inflația, scrie CNN.

Decizia, la încheierea primei ședințe din 2023 a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, vine după luni de creșteri uriașe ale ratelor de dobândă, menite să răcească economia, și marchează revenirea la o politică mai tradițională a ratelor de dobândă.

De la ultima ședință a Fed din decembrie, două tendințe economice au indicat că misiunea băncii centrale de a răci economia și de a bloca creșterea prețurilor funcționează: Datele recente privind creșterea salariilor și inflația au fost încurajatoare, iar semnalele de creștere economică au devenit îngrijorătoare. Prețurile multor bunuri cu care consumatorii s-au înfruptat în timpul pandemiei au început să scadă acum că cererea consumatorilor s-a reorientat către servicii. Costurile energiei au scăzut, de asemenea, iar piața imobiliară a încetinit.

Și în timp ce oficialii Fed încetinesc creșterea ratelor după luni de acțiuni neobișnuit de agresive, banca centrală este departe de a declara victoria.

În conferința de presă de după ședință, președintele Fed, Jerome Powell, a semnalat că, deși mai este încă un drum lung de parcurs în lupta împotriva inflației, el consideră că tendința se îndreaptă în direcția corectă.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *