Fermierii din Marea Britanie se luptă pentru al doilea an la rând să găsească muncitori. Tone de recolte aruncate, după ce românii și alți muncitori est-europeni nu s-au întors la muncă

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Fermierii britanici sunt forțați să arunce tone de recolte din cauza lipsei de forță de muncă și cer guvernului britanic să readucă libertatea de mișcare. Unii spun că trebuie să recruteze oameni din Kazahstan pentru a se asigura că mâncarea nu se mai irosește. Este al doilea an consecutiv în care fermierii se confruntă cu problema lipsei culegătorilor de fructe și legume, scrie Euronews.

„Probabil că am irosit aproximativ 30% din recolta din acest an”, spune Nicholas Ottley, director de agricultură al LJ Betts limited. Aceasta se ridică la aproximativ 150 de tone, explică el.

Problema fermierului din Kent este că est-europenii, care veneau în perioada pre-Brexit să culeagă culturi precum salata verde, nu s-au mai întors.

În schimb, fermierii britanici au fost nevoiți să caute muncitori mai departe, în țări precum Uzbekistan, Kazahstan și Tadjikistan.

Potrivit lui Ottley, propunerile guvernamentale de a crește numărul de lucrători din Regatul Unit care ocupă posturile lăsate vacante de foștii lucrători din UE au eșuat.

„A existat o mantră de a încerca să aducem britanici la lucru, am încercat din greu, nu merge deloc”, spune Ottley, „pur și simplu nu se întâmplă”.

„Suntem în discuții cu centrul de locuri de muncă Maidstone de patru ani și nu am venit o singură persoană prin intermediul acestuia.”

În West Sussex, unul dintre cei mai mari cultivatori de legume din țară, Barfoots of Botley, s-a confruntat cu o altă bătălie dificilă.

„Găsirea forței de muncă a fost excepțional de dificilă anul acesta. Au existat întârzieri în ceea ce privește persoanele care vin în programul lucrătorilor sezonieri”, spune Julian Marks, directorul general al grupului Barfoots din Botley.

Programul pentru muncitori sezonieri, care oferă vize pe termen scurt pentru fermieri, a oferit cultivatorilor din Marea Britanie posibilitatea de a invita 30.000 de migranți să lucreze în țară în acest an, cu opțiunea pentru 10.000 în plus, dacă este necesar.

„Pentru a recruta pe cineva, pentru a-și pune în ordine toate documentele și apoi pentru a-l muta în Marea Britanie durează cel puțin trei săptămâni. Și recoltele nu așteaptă pe nimeni”, explică Marks.

„Ele continuă să crească și, odată ce cresc dincolo de un anumit punct, nu mai sunt potrivite pentru comerțul cu amănuntul din Marea Britanie și se vor risipi”, afirmă acesta.

Guvernul Regatului Unit spune că recunoaște că industria agricolă se confruntă cu provocări legate de forța de muncă. Ca răspuns, a prelungit durata vizelor pentru lucrători sezonieri până la sfârșitul anului 2024 și, de asemenea, lucrează pentru atragerea lucrătorilor casnici în sector.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.