Autoritatea de supraveghere financiară a UE, EIOPA, a finalizat raportul controlului la Euroins, constatând că cerința de capital de solvabilitate (SCR) în cazul Euroins este de circa 500 milioane de euro, scrie Financial Intelligence. Valentin Ionescu, directorul general sector Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a confirmat aceste informații.
UPDATE Eurohold Bulgaria, acționarul majoritar al Euroins România, califică drept „speculații” informațiile despre Raportul de control al EIOPA și spune că nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii și reprezentanții săi „nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziția de solvabilitate a Euroins România”. „Scurgerea unor astfel de informații ar putea însemna că o instituție oficială a încălcat legea”, spune compania.
„Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaștem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menționat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și eventuala creștere a rezervei și eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re”, arată Eurohold.
Compania amintește că contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023. „Decizia ASF de a retrage licența și de a iniția procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare și i-a lăsat pe toți clienții asigurați fără protecție și acoperire de asigurare”, mai arată Eurohold.
Compania susține că, „în cele din urmă, acționarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA și ar împiedica piața de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere și autorității bulgare de reglementare (FSC) și EIOPA”.
Știrea inițială
Conform Financial Intelligence, concluzia EIOPA este că cerința de capital de solvabilitate (SCR) în cadrul Euroins s-ar ridica la 2,5 miliarde de lei (circa 500 milioane de euro), mai mult decât spunea ASF, respectiv 2,19 miliarde de lei (440 milioane de euro).
Valentin Ionescu, director în ASF, a confirmat faptul că EIOPA a descoperit o lipsă de capital chiar mai mare.
„A apărut pe surse faptul că EIOPA confirmă deciziile ASF. Și noi și autoritatea din Bulgaria am primit acest raport. Nu putem să îl publicăm pentru că nu avem acordul autorității europene. Pot să confirm ce a apărut, ajustările EIOPA pe rezervele tehnice și pe reasisgurare sunt principalele ajustări, așa cum am avut și noi în deciza noastră care este publică. Principalele ajustări sunt pe rezervele tehnice brute și pe cedările din reasigurare. Nevoia de capital este undeva la 2,2 miliarde lei (440 milioane de euro). EIOPA vine și confirmă suma, înțeleg că este chiar mai mare suma estimată de EIOPA”, a declarat Ionescu, după ședința de Guvern în care Executivul a decis plafonarea tarifelor RCA în următoarele șase luni.
În 17 martie, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Potrivit ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.
EIOPA este autoritatea europeană care supraveghează domeniul asigurărilor și cel al pensiilor ocupaționale. Ea are sediul la Frankfurt, în Germania.