Financial Times: Gazprom îi oferă Republicii Moldova gaze mai ieftine, dacă amână reformele agreate cu Uniunea Europeană

Moldovagaz Sursa foto: Moldovagaz

Gazprom, compania de stat rusă de gaze, i-a oferit Republicii Moldova gaze mai ieftine, dar numai dacă ajustează acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și amână reformele pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul, scrie Financial Times.

Republica Moldova a declarat recent stare de urgență, în condițiile în care se chinuie să asigure găsească suficiente resurse pentru a trece de criza gazelor în această iarnă.

Gazprom, controlată de Kremlin, a redus livrările către Moldova cu o treime luna trecută, după încheierea unui contract pe termen lung și a cerut un preț mai mult decât dublu față de termenii anteriori pentru a menține fluxul de gaz.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce prețul dacă țara ar fi pregătită să-și modifice acordul de comerț fără tarife cu UE, au spus oamenii apropiați discuțiilor pentru Financial Times. Moscova ar prefera în schimb ca Moldova să să se înscrie în rivala Uniune Economică Eurasiatică.

Gazprom a cerut, de asemenea, ca Moldova să întârzie implementarea regulilor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze și care permit mai multă concurență.

Liberalizarea pieței de gaze ar afecta negativ Gazprom, dar și filiala Moldovagaz din Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze a țării.

Moscova vede Moldova ca fiind parte din sfera sa de influență și se consideră protectorul populației de limbă rusă din statul separatist al Transnistriei, unde păstrează un mic contingent militar.

Dmitri Kozak, un înalt oficial de la Kremlin care conduce relațiile Moscovei cu statele post-sovietice, a purtat săptămâna trecută negocieri cu oficialii moldoveni, care nu au reușit să ajungă la un compromis cu privire la prețul gazului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că oferta Gazprom a fost „minuțios calibrată, clară, justificată și, din punct de vedere al prețurilor, extrem de favorabilă părții moldovenești”, potrivit Interfax.

„Gazprom poartă negocieri cu omologii săi pentru extinderea contractului de furnizare de gaze către Moldova exclusiv în condiții comerciale”, a spus Gazprom. „Nu considerăm oportun să comentăm acordurile Moldovei cu alți furnizori”, a precizat compania.

Moldova a primit marți primul transport de gaz de la o sursă non-rusă, cumpărând 1 milion de metri cubi de la PGNiG din Polonia prin Ucraina, într-o licitație care a ocolit Moldovagaz.

Acest lucru, pe lângă un alt transport din România, a venit după câteva săptămâni de discuții de criză cu oficialii UE pentru ca Bruxelles-ul să ofere sprijin financiar suplimentar și ca statele membre să pună la dispoziție gaze.

Guvernul Republicii Moldova se teme de probleme în masă în această iarnă, fie din cauza lipsei de gaz, fie a prețurilor inevitabil ridicate la încălzire și energie.

„Rușii lovesc țara în cel mai slab punct, în cel mai rău moment posibil”, a spus un oficial implicat în negocieri.

Natalia Gavriliță, premierul Republicii Moldova, va conduce joi o delegație la Bruxelles pentru discuții, pe fondul discuțiilor pentru creșterea nivelului granturilor și împrumuturilor acordate de UE.

Oficialii moldoveni se vor întâlni miercuri la Sankt Petersburg cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller. Diplomații UE au cerut țării să nu semneze un nou acord pe termen lung cu compania rusă și, în schimb, să găsească soluții pe termen scurt pentru a rezista în această iarnă.

Cu toate acestea, analiștii din industrie au dubii dacă aprovizionarea suplimentară dinspre membrii UE va fi suficientă pentru a înlocui exporturile rusești către țara cu o populație 2,6 milioane de locuitori, în contextul în care costurile pieței spot vor fi probabil prohibitiv de mari fără subvenții semnificative.

Pawel Majewski, directorul executiv al PGNiG, a declarat că compania este „gata să participe la următoarele runde de licitații” pentru furnizarea de gaze către Moldova. „Independent de activitățile noastre de afaceri, prin furnizarea de gaze către Moldova ne arătăm și solidaritatea energetică”, a spus el.

Kremlinul ar fi văzut negocierile privind gazele ca parte a unui acord politic mai amplu cu Moldova, după ce președintele Maia Sandu a preluat mandatul anul trecut și partidul ei ferm pro-UE a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile din iulie.

Analiștii au sugerat că Rusia profită de poziția Gazprom ca furnizor unic al Moldovei pentru a face presiuni asupra guvernului de la Chișinău, care a promis că va întoarce spatele Moscovei și se va îndrepta către vest.

Situația vine pe fondul unei crize globale mai ample de gaze care a împins prețurile pieței la cote record.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept „gunoaie” sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi folosit aprovizionarea cu gaze ca armă politică împotriva altor țări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: