Financial Times își exprimă uluiala față de modul de calcul al taxelor vamale impuse de Donald Trump

Redacția apr. 3, 2025 0 comentarii 2307 vizualizări
economie calcule Foto: Natee Jindakum / Dreamstime.com

Financial Times și-a exprimat uluiala față de modul de calcul al noile tarife vamale anunțate miercuri seara de Donald Trump. Jurnaliștii de la această publicație au comparat cifrele pentru mai bine de 20 de țări și au ajuns la concluzia că este vorba de o metodă absurdă.

Ei amintesc că americanilor li s-a spus că tarifele reciproce vor fi simple. „Reciproc, asta înseamnă că ei ne-o fac nouă, iar noi le-o facem lor”, a declarat miercuri președintele Donald Trump. „Foarte simplu, nu poate fi mai simplu de atât”.

Apoi a apărut lista completă a tarifelor impuse de țări și aceasta nu a fost deloc simplă. Cel puțin nu în sensul „ușor de înțeles” al cuvântului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Se presupune că ratele s-au bazat pe calculele reprezentantului comercial al SUA privind „tarifele impuse produselor americane”. Dar acestea nu au provenit din nicio rată evidentă care a fost impusă efectiv, după cum a subliniat cunoscutul economist american Paul Krugman.

Așadar, cum au ajuns la aceste cifre în primul rând?, se întreabă cei de la la Financial Times. care au tras apoi următoarea concluzie:

“Se pare că există o anumită metodă în nebunie! Este doar o metodă absurdă, dacă este ceea ce credem noi.

Iată ce pare să fi făcut Casa Albă și echipa sa de investigatori comerciali: Luați deficitul comercial de bunuri al SUA cu o anumită țară și împărțiți-l la cantitatea totală de bunuri importate din țara respectivă. Tăiați acest procent la jumătate și veți obține rata tarifară „reciprocă” a SUA.

Putem confirma că acest lucru se potrivește cifrelor pentru primele 24 de țări enumerate, pe care le-am verificat manual pentru că nu ne venea să credem și pentru că refuzăm să folosim inteligența artificială pentru orice.

Să ne uităm la Bangladesh ca exemplu. SUA a importat bunuri în valoare de 8,4 miliarde de dolari din Bangladesh în 2024, ceea ce înseamnă un deficit comercial de 6,2 miliarde de dolari cu această țară. 6,2 împărțit la 8,4 este 0,738.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Și ce să vezi? Casa Albă spune că a țara a „impus” 74% „tarife” împotriva SUA”, scrie FT.

Oficiali anonimi au explicat metodologia pentru New York Post, mai arată publicația citată:

Rata specifică a tarifelor „reciproce” a fost de aproximativ jumătate din dezechilibrul comercial actual, deoarece „președintele este indulgent și dorește să fie amabil cu lumea”, a declarat reporterilor un consilier al lui Trump.

„Cifrele [pentru tarifele pe țări] au fost calculate de Consiliul consilierilor economici … pe baza conceptului că deficitul comercial pe care îl avem cu o anumită țară este suma tuturor practicilor comerciale, suma tuturor înșelăciunilor”, a declarat un oficial al Casei Albe, numind-o «cel mai corect lucru din lume».

Pe scurt, scrie Financial Times, Casa Albă vrea să reducă deficitul comercial al SUA, se pare. Acest lucru nu este de bun augur pentru fanii cafelei, bananelor sau altor produse care nu cresc în SUA, explică jurnaliștii.

Și o precizare a FT în legătură cu cifrele care se potrivesc pentru cele 24 de țări: “Singurele discrepanțe pe care le-am găsit în acest grup au fost Sri Lanka, care a înregistrat 87% în loc de 88%, și ceea ce ar putea fi o rotunjire dezordonată. Următoarele 24 de țări au fost puțin mai dezordonate, dar au putut fi explicate mai mult sau mai puțin prin rotunjire necorespunzătoare, cu excepția Iordaniei, Tunisiei și Kazahstanului, care au avut toate o diferență de un punct procentual sau două.”

Despre modul acesta de stabilire a tarifelor a scris și analistul politic american Ian Bremmer, președinte al Eurasia Group.

“acest lucru este… incredibil de stupid

UE: excedent de 235,6 miliarde de dolari, exporturi de 605,8 miliarde de dolari, 235,6/605,8 = 39% tarife solicitate

indonezia: excedent de 17,9 miliarde de dolari, exporturi de 28,1 miliarde de dolari, 17,9/28,1 = 64% tarife percepute

india: excedent de 45,7 miliarde de dolari, exporturi de 87,4 miliarde de dolari, 45,7/87,4 = 52% tarife percepute

vietnam: excedent de 123,5 miliarde de dolari, exporturi de 136,6 miliarde de dolari, 123,5/136,6 = 90% tarife percepute

ceea ce explică de ce coloana „tarifele percepute de SUA” pare inventată.”, a scris el pe pagina sa de LinkedIn.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.