Financial Times: OPEC intenționează să amâne cu două luni creșterea producției / Membrii grupului urmau să renunțe la reducerile voluntare începând cu luna octombrie, dar prețurile rămân aproape de minimele din acest an

petrol Sursă foto: Unsplash

Membrii Opec+ sunt pe punctul de a amâna creșterile planificate ale producției de petrol pentru cel puțin două luni, în timp ce cererea mai slabă decât se preconiza împinge prețurile în jurul celor mai scăzute niveluri din acest an, scrie Financial Times.

Membrii cheie ai grupului de producători, printre care Arabia Saudită, Rusia și Emiratele Arabe Unite, ar fi trebuit să înceapă să renunțe la reducerile voluntare la începutul lunii octombrie, dar în ultimele zile au discutat despre amânarea creșterilor, potrivit unor persoane la curent cu deliberările.

Deși membrii nu au luat încă o decizie finală, au declarat persoanele respective, grupul ia în considerare menținerea restricțiilor până după ce membrii Opec+ se vor întâlni personal la următoarea reuniune programată la Viena la 1 decembrie. Un anunț este așteptat cât de curând, au adăugat aceștia.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Creșterile planificate ar fi ridicat producția grupului cu 180.000 de barili pe zi în octombrie și cu 540.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului, ca parte a planurilor pentru o eliminare treptată a 2,2 milioane de reduceri voluntare în următoarele 12 luni.

„Indicațiile privind cererea din ultima perioadă au fost foarte slabe, așa că nu aș exclude amânarea reducerii”, a declarat Amrita Sen, director de cercetare la Energy Aspects, o companie de consultanță.

Membrii Opec+ au anunțat planul de reducere a producției după ultima sa reuniune din iunie, chiar dacă au convenit să extindă alte reduceri ale producției până la sfârșitul anului 2025.

Grupul, condus de Arabia Saudită și Rusia, a redus în mod repetat producția de petrol în ultimii ani în încercarea de a susține prețurile.

Trei seturi diferite de reduceri înseamnă că membrii Opec+ produc în prezent cu aproape 6 milioane de barili pe zi mai puțin decât capacitatea lor combinată, reprezentând aproximativ 6 % din oferta globală.

În iunie, ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că planul de a reduce în cele din urmă o parte din restricții ar putea fi oprit în orice moment dacă se înrăutățesc condițiile de pe piață.

Miercuri, țițeiul Brent a închis la 72,70 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din mai 2023, deoarece cererea scăzută din China și posibila soluționare a unei dispute din Libia, care a oprit exporturile de petrol, au afectat în continuare prețurile. Joi, acesta a crescut cu 1,5 procente, ajungând la 73,76 dolari.

Jorge Leon, un fost oficial Opec care lucrează acum la consultanții în domeniul energiei Rystad, a declarat că se așteaptă ca grupul să mențină producția la nivelurile actuale și să reevalueze luna viitoare.

„Ar fi înțelept pentru ei să facă o pauză de o lună și apoi să vadă ce se întâmplă în Libia, să vadă ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și să vadă ce se întâmplă cu prețul petrolului”, a spus el.

Helima Croft, șeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime la RBC Capital Markets, a declarat că ar fi „cel mai prudent” ca grupul să amâne decizia pentru mai mult timp, până la reuniunea Opec+ din decembrie, pentru a permite membrilor să se întâlnească și apoi să comunice orice decizie în persoană.

„Cred că mecanismul de comunicare al conferinței publice de presă este important pentru sentimentul pieței”, a spus ea. „Declarațiile scrise pot deveni un fel de test Rorschach în care fiecare vede ceea ce vrea să vadă în petele de cerneală ale comunicatului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: