Bruxelles-ul studiază consecințele ridicării de către noua administrație americană a sancțiunilor SUA împotriva Rusiei, au declarat trei surse informate pentru Financial Times (FT), citat de BBC.
Acestea au declarat publicației că înalți oficiali ai Comisiei Europene au ordonat o analiză a decretelor și sancțiunilor împotriva Rusiei și a companiilor ruse introduse în timpul președintelui Joe Biden, inclusiv în domeniile comerțului și securității. Sarcina analiștilor este să își dea seama care decizii, dacă ar fi anulate, ar avea cel mai mare impact asupra UE.
Oficialii UE sunt îngrijorați că Trump le-ar putea anula „doar pentru că au fost adoptate de Biden, fără să se gândească prea mult la impactul unor astfel de măsuri asupra aliaților europeni”, scrie publicația.
În același timp, UE ar dori să mențină sancțiunile americane pentru a le folosi în continuare ca pârghie asupra Moscovei în eventuale negocieri pentru a pune capăt războiului cu Ucraina.
De obicei, un nou președinte revizuiește ordinele existente ale predecesorului său din celălalt partid la scurt timp după preluarea mandatului. În 2017, Trump a anulat „dezghețul” din Cuba inițiat de predecesorul său Barack Obama și s-a retras din acordul climatic de la Paris. Un an mai târziu, el a pus capăt participării SUA la acordul nuclear cu Iranul intermediat de administrația Obama, amintește FT.