Finanțare europeană de 264 de milioane de lei pentru modernizarea porturilor Brăila și Galați

Port Brăila Sursa : Ministerul Transporturilor

Lucrările de modernizare din Porturile Brăila și Galați vor fi decontate din fonduri europene, contractele de finanțare prin POIM fiind semnate miercuri, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Pentru ambele porturi, lucrările de modernizare vor permite creșterea capacității mărfurilor transportate și reducerea timpului necesar pentru încărcare și descărcare. Pentru Portul Brăila contractul de finanțare are o valoare de 126 milioane lei, iar pentru Portul Galați 136 milioane, explică ministrul Grindeanu : ,, Dăm startul modernizării Porturilor Brăila și Galați! Am semnat astăzi două contracte de finanțare de aproximativ 264 milioane de lei care vor îmbunătăți capacitatea operațională a celor două porturi.

– Portul Brăila va beneficia de 126,82 milioane de lei pentru integrarea în fluxul internațional de mărfuri. Iar pentru creșterea capacității de mărfuri a acestui port va fi modernizată infrastructura portuară și drumurile de acces interioare. Lucrările care trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor (2023) vizează modernizarea danelor 26 și 27 și amenajarea acestora pentru creșterea capacității de mărfuri transportate pe căi navigabile interioare la 260.000 tone/an (până în anul 2030). Prin acest proiect Portul Brăila va deveni un motor de creștere economică pentru Regiunile de Dezvoltare Sud-Est și Nord, inclusiv prin îmbunătățirea conexiunilor la rețelele TEN-T (Core și Comprehensive).
– Portul Galați are la dispoziție 136,94 milioane de lei pentru amenajarea danei Ro-Ro (roll on/roll off) din Bazinul Nou, ceea ce va permite creșterea cu aproximativ 48.000 tone (în primul an de exploatare) a volumului de mărfuri , reducerea timpilor de încărcare/ descărcare, creșterea siguranței în timpul operațiunilor portuare.
Lucrările trebuie finalizate tot până la sfârșitul anului 2023 și vizează: reabilitarea cheurilor de acostare ale danelor 39 și 40, amenajarea rampei Ro-Ro la dana 41, amenajarea cheului între rampa Ro-Ro și platforma multimodală.” a transmis miercuri ministrul Transporturilor.
Modernizarea portului Galați cuprinde 4 etape : modernizarea infrastructurii portuare, modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare în zona platformei multimodale, obiectul 3 regăsit în Autorizație: Platforma Multimodală implementat de catre Port Bazinul Nou SA și obiectivul 4 Platforma Multimodală Galați – Crearea unui nou acces în spațiul de stocare și zona de manevră, implementat de către METALTRADE IN & OUT GATE S.R.L.

Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire pentru lucrări la „Platforma MultiModală Galați”, o investiție de 160 de milioane de lei cu o durată de realizare de 17 luni, conform proiectului realizat de Acciona-Baicons.

Contractul semnat în mai 2022 cu Asocierea Tancrad-Citadina și Lemacons pentru obiectul 2 are o valoare de 94 de milioane de lei, iar lucrările constau în modernizarea a 2,2 kilometri de șosea pentru înlăturarea blocajelor și relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea circulației feroviare în zona portuară Etapa II, anunța Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, la semnarea contractului.

„A fost semnat contractul pentru dezvoltarea Platformei Multimodale Galați, un proiect care va asigura un flux mai eficient de mărfuri în acest port, prin reconfigurarea si îmbunătățirea infrastructurii publice rutiere și feroviare de acces în port. Știm că acest proiect trenează de peste 7 ani de zile! Cel mai important este să fie finalizat, până anul viitor, deoarece acest proiect- în valoare de 94,14 milioane de lei (cu TVA inclus)- este finanțat prin POIM 2014-2020. Prin contractul semnat astăzi va fi modernizată infrastructura rutieră din zona Platformei Multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic și va fi relocat un segment de cale ferată pentru fluidizarea  traficului feroviar din zona portuară. Lucrările vor consta în:

-modernizarea a 2,284 km de drum rutier;
-construirea unui sens giratoriu și crearea unui pasaj peste intersecția cu calea ferată în vederea eliminării blocajului în zona de acces în port;
– construirea  a 2,288 km de cale ferata nouă”, a transmis compania. Primăria Galați a emis Certificatul de Urbanism încă din 2016, iar contractul de finanțare a fost semnat în 2020.

Sursa : Ministerul Transporturilor

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *