Finanțare europeană pentru 328 de stații de încărcare pentru mașini electrice. 24 de stații de încărcare rapidă cu putere de 300 W sunt pe Autostrada A1 București – Nădlac

Autostrada Soarelui Murfatlar stații încărcare CNAIR

Comisia Europeană a aprobat o finanțare de aproape 14 milioane de euro pentru trei proiecte prin care se montează 328 de puncte de încărcare pentru mașini electrice în 99 de locații de pe teritoriul României, a anunțat Ministerul Transporturilor. Finanțarea europeană pentru stații de încărcare cu o capacitate de peste 150 kW se acordă prin Programul CEF – Connecting Europe Facility. Dintre cele 328 de punte de încărcare, 24 sunt pe traseul Autostrăzii A1 București – Nădlac 2, în 12 benzinării unde serviciile au fost concesionate (detalii aici).

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii informează că, în luna martie 2023, Comisia Europeană, prin Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), a anunțat rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul apelului de proiecte  – Alternative Fuel Infrastructure Facility – Unit Contributions, cut-off 3, lansat în septembrie 2022 în cadrul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (CEF – Trasnport) 2021-2027. Toate cele 3 aplicații de finanțare depuse în cadrul acestui apel au fost aprobate de către Comisia Europeană, România beneficiind de o finanțare în valoare totală de 13,74 mil. euro prin CEF- Transport 2022 pentru dezvoltarea rețelei națională de alimentare cu carburanți alternativi.

Prin aceste investiții situate de-a lungul rețelei TEN-T centrale și globale, 328 de puncte de încărcare cu capacitate de peste 150 kW vor fi montate în 99 de locații de pe teritoriul României. Dintre acestea, 12 benzinării situate de-a lungul autostrăzii A1 România – frontiera cu Ungaria vor avea 24 de stații de încărcare rapidă cu o putere de 300kW și posibilitatea încărcării simultane în curent continuu de 150kW (pentru vehicule electrice ușoare – LDV)”, arată mInisterul.

Proiectele acceptate la finanțare din partea României sunt:

  • „Next Wav-E: Develop an EU-wide network of electric vehicles’ high-power charging infrastructure for the electrification of mobility and decarbonisation of the road transport sector”;
  • „Development of Rompetrol’s alternative fuel infrastructure on A1 highway at the RO – HU border”;
  • „Accelerate the Central and East European Ultra-Fast Charging”.

Cele mai noi spații de servicii cu parcări moderne și stații de încărcare au fost deschise pe 9 martie pe A1 la Orăștie (județul Hunedoara) și Pecica (Arad), după cum a relatat Economedia. Următoarele spații de servicii vor fi deschise la Șagu, Giarmata și Recaș pe A1 Nădlac – Lugoj.

Comentarii

  1. Eu nu stiu despre autostrada Bucuresti-Nadlac!
    O fi in filmele Sciece Fiction ale PSD & PNL!
    Aiurea autostrăzi!😟😟

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *