Finanțarea europeană acordată unei mari ferme de pui din Ucraina îi înfurie pe fermierii și politicieni/ BERD a investit aproape 1 miliard de dolari în marile firme agricole din Ucraina după invazia Rusiei

sediu MHP Ucraina Sursa foto: mhp.com.ua

Banca de dezvoltare a Europei a injectat aproape 1 miliard de dolari în fermele de pui și în alte mari întreprinderi alimentare ucrainene de la invazia pe scară largă a Rusiei, finanțând exporturi ieftine care au contribuit recent la creșterea protestelor fermierilor din întreaga UE, scrie Financial Times.

Din 2022, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a împrumutat 890 de milioane de dolari producătorilor ucraineni de ouă, păsări și zahăr, care se vor confrunta în curând cu cote de export pentru a proteja locurile de muncă din UE, a declarat banca pentru Financial Times.

În Polonia, cel mai mare producător de carne de pui din UE, fermierii au fost vârful de lance al unor proteste care au durat luni de zile împotriva deciziei UE de a renunța la restricțiile impuse importurilor ucrainene. Agribusiness-ul polonez este îngrijorat în special de finanțarea europeană pentru MHP, cea mai mare companie de păsări din Ucraina, care a primit mai mult de o cincime din toate împrumuturile acordate de BERD în ultimii doi ani.

Janusz Kowalski, un deputat de opoziție care a fost secretar de stat pentru agricultură în guvernul polonez anterior, a declarat pentru FT că “industria avicolă din Polonia se prăbușește, iar o companie, MHP, se îmbogățește. Importurile fără taxe vamale de pui din Ucraina și de alte produse agricole ar trebui să fie oprite imediat”.

Președintele executiv al MHP, John Rich, a negat că afacerea sa ar fi subminat singură producția din Polonia. El a declarat că îi susține pentru fermierii nemulțumiți, dar din cauza altor probleme mai grave cu care se confruntă, cum ar fi reducerea subvențiilor pentru combustibil și reglementările legate de climă.

“Dacă aș fi fost fermier, aș fi manifestat și eu”, a spus Rich. Dar restricționarea exporturilor ucrainene “nu are sens din punct de vedere politic”, a spus el, menționând că industria agricolă ucraineană a fost “prinsă” între viitoarele alegeri la nivelul UE, schimbările în politica agricolă comună și o mișcare politică spre dreapta.

După ce fermierii au blocat recent drumurile și porturile din Polonia, Franța, Germania și o duzină de alte țări, Bruxelles-ul a convenit să stabilească plafoane pentru importurile ucrainene de carne de pasăre, carne și zahăr începând cu luna iunie.

Cu toate acestea, Rich a declarat că exporturile sale nu au avut un impact semnificativ asupra prețurilor din UE, deoarece compania sa a preluat, de fapt, cota de piață de la alți exportatori din Brazilia și Marea Britanie. Reintroducerea de către Bruxelles a restricțiilor asupra exporturilor ucrainene ar însemna pur și simplu “schimbarea scaunelor de punte” și ar ajuta Brazilia să recâștige poziția de lider în domeniul exporturilor, a susținut Rich. De asemenea, el a prognozat că MHP va exporta mai mult în Arabia Saudită și pe alte piețe unde cererea este în creștere.

Importurile anuale de carne de pasăre din Ucraina în UE au crescut de peste două ori de la atacul total al Rusiei de acum doi ani, potrivit Eurostat, biroul de statistică al blocului comunitar.

Andrzej Danielak, președintele asociației poloneze a crescătorilor și producătorilor de păsări de curte, a declarat că UE își subminează propria agendă agricolă, ajutând la finanțarea unor producători ucraineni giganți precum MHP, care nu trebuie să respecte aceleași standarde de bunăstare a animalelor sau normele UE privind munca și producția.

Rich a declarat că fermele sale de păsări au fost înființate în conformitate cu normele UE.

MHP are 28 000 de angajați și controlează aproximativ 360 000 de hectare de teren în Ucraina – o suprafață mai mare decât cea a Luxemburgului, stat membru al UE. A avut venituri de 2,64 miliarde de dolari în 2022.

Fondatorul și directorul general al companiei, Iuriy Kosiuk, este un fost broker de mărfuri și fost consilier al lui Petro Poroșenko, fostul președinte ucrainean. El păstrează 60% din acțiuni, care sunt listate și la bursa de la Londra. Înainte de război, compania sa a plătit 600 de milioane de dolari sub formă de dividende.

MHP este înregistrată în Cipru, dar Rich a declarat că firma plătește taxe în Ucraina – și a contribuit anul trecut cu 160 de milioane de dolari la visteria statului.

În octombrie, BERD a oferit 100 de milioane de dolari dintr-un pachet de finanțare internațională de 480 de milioane de dolari pentru MHP, afirmând că societatea este “de o importanță vitală pentru securitatea alimentară a Ucrainei și a lumii” și că joacă “un rol social și economic crucial în Ucraina, care devine deosebit de important în timp ce țara se află în război”.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele blocului PPE de centru-dreapta din Parlamentul European, a declarat pentru FT că împrumutul este esențial pentru a sprijini exporturile agricole ale Kievului. “Securitatea economică a Ucrainei este în interesul Europei. Alimentele ucrainene sunt necesare în Africa și în Orientul Mijlociu”.

Sursa foto: mhp.com.ua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *