Startup-urile din România au atras finanțări de numai 25 de milioane de euro în primul trimestru al anului, o sumă mică comparativ cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, arată un raport Vestbee.
Valoarea totală a finanțărilor încheiate în Europa Centrală și de Eest este de peste 640 de milioane de euro.
Numărul de runde de finanțare este de 157 (134 au fost dezvăluite integral în ceea ce privește suma, luna, investitorii și detaliile companiei).
Cele mai mari runde de investiții dezvăluite: Mews – Seria D – 101,3 milioane de euro, Project 3 Mobility – Seria A – 100 milioane de euro, Starship Technologies – rundă de investiții – 84,6 milioane de euro, Bob W – Seria B – 40 milioane de euro, CloudTalk – Seria B – 26,3 milioane de euro, Tuum – Seria B – 25 milioane de euro.
Țările cu cel mai mare număr de runde de finanțare: Estonia – 31 de runde, Polonia – 30, Cehia – 18 runde.
Cele mai active fonduri de capital de risc: New Vision 3, Credo Ventures, Credo Ventures, EIT Digital, Vitosha Venture Partners, Presto Ventures, FundingBox Deep Tech Fund, Inventures, Launchub Ventures, Movens Capital, PortfoLion Capital Partners, Practica Capital, Tera Ventures, Baltic Sandbox Ventures, CofounderZone, KAYA VC, Sunfish Partners, Techstars, ZAS Ventures, Coinvest Capital, DEPO Ventures, DOMiNO Ventures, Inovo VC, J&T Ventures, N1 Fund, Reflex Capital, Startup Wise Guys, Taiwania Capital.
Cele mai populare industrii: Enterprise Software, AI, fintech, fintech, sănătate, energie, SaaS, cloud.
Fonduri noi de capital de risc din ECE în primul trimestru din 2024:
OTB Ventures a închis al doilea fond deeptech de 185 de milioane de dolari. Acesta va fi utilizat cu precădere pentru investiții de serie A, cu o alocare de până la 10% pentru cele de tip seed.
Lituanienii de la Practica Capital au închis al treilea și cel mai mare fond al lor, în valoare de 80 de milioane de euro. Acesta va viza investiții în etapa de început în startup-uri din domeniul tehnologiei din Lituania, Letonia și Estonia, oferind inițial până la 3 milioane de euro și sprijin continuu de până la 8 milioane de euro.
SMOK Ventures din Polonia a închis cel de-al doilea fond de 25 de milioane de dolari, cu planuri de a sprijini până la 35 de startup-uri din Europa Centrală și de Est și fondatori din regiune aflați în străinătate. Sumele cecurilor pe care VC le scrie de obicei variază între 100 000 și 1 milion de dolari.
GapMinder, fondată în România, a lansat un fond de capital de risc de 80 de milioane de euro, GapMinder Fund II. Acesta va investi în companii de tehnologie în stadii de seed și late seed din România, Moldova, Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria.