Finanțele finanțează cu peste 1 miliard de lei nouă proiecte majore de investiții. Printre beneficiari: Chimcomplex, Pirelli, Saint-Gobain, Universal Alloy Corporation

bani, lei, justitie Sursa Foto: radioinfinit.ro

Ministerul Finanțelor anunță că a desemnat nouă proiecte majore de investiții care vor beneficia de finanțare totală de 1 miliard de lei, prin schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pentru această schemă au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanțare. Bugetul alocat sesiunii a fost de 1,5 miliarde lei.

Pe baza punctajului obținut, până în prezent, MF a semnat finanțarea a 9 proiecte de investiții în valoare de 2,381 miliarde lei, iar ajutorul de stat aprobat este de peste 1,012 miliarde lei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Societățile care au primit ajutor de stat sunt: Chimcomplex SA Borzești, Pirelli Tyres Romania SRL, Omnia Europe SA, Saint-Gobain Glass Romania SRL, Rosavis Prod SRL, Messer Romania Gaz SRL, Universal Alloy Corporation Europe SRL, SC T And T Agrifarm SRL și Daw Bența România SRL.

„Susținerea creșterii economice prin investiții în sectoarele cheie, echilibrarea balanței comerciale și reducerea deficitelor gemene vor fi cele mai importante sarcini ale guvernelor în următorii zece ani. Politicile greșite au dus la o situație greu de gestionat. În foarte multe sectoare consumul depășește producția autohtonă, motiv pentru care investițiile au devenit esențiale. Anul acesta, Ministerul Finanțelor a acordat finanțare pentru șapte investiții mari, care se adaugă celor două proiecte aprobate anul trecut. Sunt investiții în industria agroalimentară, chimică, auto, aeronautică și în prelucrarea sticlei, care, împreună, depășesc 2 miliarde de lei, din care peste 1 miliard de lei reprezintă ajutor de stat. Astfel, contribuim la echilibrarea balanței comerciale a României, prin reducerea importurilor și creșterea exporturilor, iar efectul multiplicator al proiectelor va fi unul considerabil.” – a declarat viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.

În prezent, în raport cu bugetul rămas disponibil și prevederile legale, specialiștii din cadrul departamentului de ajutor de stat analizează, în ordinea punctajului obținut, 9 cereri de acord pentru finanțare cu o valoare a investițiilor de peste 1,048 miliarde lei pentru care se solicită ajutor de stat în valoare de 486,07 milioane lei.

Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei, are un buget total de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Scopul demarării schemei este să stimuleze creșterea economică prin sprijinirea investițiilor în tehnologii noi și sustenabile și, totodată, să încurajeze dezvoltarea antreprenorială. De asemenea, impactul social al schemei este unul important pe termen lung, având în vedere că proiectele finanțate prin schema de ajutor de stat vor duce la dezvoltarea activităţilor economice ale întreprinderilor situate în regiunile mai puțin dezvoltate, utilizarea produselor şi serviciilor oferite de furnizorii locali.

Acordurile de finanțare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat și se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizează cu acord pentru finanțare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie să fie noi.

Schema de ajutor de stat are ca bază legală cadrul normativ european aflat în vigoare până la data de 31 decembrie 2026.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.