Firmele din Republica Moldova nu vor plăti taxa pentru poluare dacă vor atinge țintele de colectare și reciclare a ambalajelor

reciclare, plastic, PET, deseuri Sursa foto: Pexels

Ministerul Mediului din Republica Moldova spune că va scuti firmele de plata taxei pentru poluarea mediului, dacă aceștia vor atinge țintele de colectare și de reciclare a deșeurilor din ambalaje, scrie Europa Liberă Moldova, citată de Rador.

Pe 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare un regulament care obligă agenții economici să se alăture la un sistem colectiv sau individual de colectare a deșeurilor din ambalaje și să atingă țintele de valorificare, stabilite printr-o hotărâre de Guvern.
Acest lucru a stârnit nemulțumirea companiilor, care spuneau că mecanismul se dubla cu plata pentru poluare și tocmai de aceea autoritățile au propus modificări la legislație.

În timpul consultărilor publice, un reprezentat al Ministerul Mediului a explicat că scutirea va fi proporțională cu cantitatea deșeurilor colectate și reciclate de agenții economici. Cei care vor atinge țintele nu vor achita deloc taxa pentru ambalaj.

O altă noutate este că ambalajele nu vor mai fi taxate per unitate, dar după greutate.

Taxele vor fi calculate în funcție de efectele pe care le au deșeurile respective asupra mediului și dacă sunt sau nu reciclabile. Acum, un agent economic este obligat să colecteze 15% din deșeurile de ambalaje (hârtie și carton – 15%, plastic – 10%, sticlă – 15%, metale – 10%, lemn –5%). Acest obiectiv ar urma să crească, până în anul 2030, până la normele europene: 55% în prezent, pentru toate tipurile, și 70% în 2030.

Proiectul pentru modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului urmează să fie depus în Parlament.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Nu e ca si cum doar aia-i Poluarea … Ca sa nu mai plateasca taxe ar trebui s-o puna la ‘borcan’ si filtrata de jucariile lui Gates..

    La noi exista clar(o spun cu toata responsabilitatea) un Handicap.
    Daca tu nu constientizezi ca-ti faci rau cand arunci gunoiul respectiv, pe strada sau in natura, atunci ai un Handicap:
    Emisfera dreapta cerebrala nu poate procesa ‘intregul’, cum se imbina in peisaj viata ta cu viata altora si mediul incojurator * viitor … Dureros dar adevarat. 🙁

    (bine, de acest Handicap sufera intreaga omenire, insa prima solutie a oricarei probleme este constientizarea acesteia, oamenilor le trebuie atrasa atentia exact, in situatia actuala un pic ‘brutal'(folosind cuvantul de fata) pt. ca asta-i adevarul si doar acest mod ii mai poate aduce la realitate..va jur ca le-am socotit pe toate, ii iei tare sau se degenereaza totul, in special la cum arata Planeta.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *