Fiscul face pași înapoi în digitalizare și dă vina pe terminarea pandemiei. Cei care vor să cumpere bunuri scoase la vânzare directă trebuie să se ducă personal la ANAF-ul care vinde bunul pentru a depune cererea

ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ANAF a schimbat în această toamnă procedurile pentru vânzările directe ale unor bunuri mobile, mașini, ambarcațiuni etc. organizate de Fisc. Astfel, cei interesați nu mai pot depune solicitările online, ci trebuie să meargă personal la ghișeu. Într-un răspuns pentru Economedia, ANAF arată că a introdus depunerea online datorită pandemiei, dar, pentru că pandemia s-a terminat, a decis să întrerupă această facilitate, în contrasens cu țintele de digitalizare ale instituției.

Până în această toamnă, procedura privind vânzările directe ale unor bunuri mobile, mașini, ambarcațiuni putea fi desfășurată și online, așa cum ne-a sesizat și un cititor Economedia: „Dosarul se făcea și se trimitea prin email, dacă aveai norocul să depui primul cererea, câștigai bunul, aveai 5 zile la dispoziție să-l achiți, când se vedea plata erai declarat câștigător.” El spune că nu trebuia să facă decât un drum pentru ridicarea bunului din locul în care era depozitat.

Noile reguli, însă, spun că e nevoie de un drum până la Fiscul care vinde bunul, deși acesta poate fi în alt colț al țării decât locul celui interesat de bun, și apoi, încă unul, dacă este declarat câștigător.

Fiscul spune că a decis inițial să meargă online cu procedura datorită pandemiei. „Modalitatea de depunere on-line a cererilor de cumpărare directă a fost determinată, temporar, de condițiile pandemice în care circulația persoanelor și accesul în instituțiile publice a fost restricționat sau limitat, astfel că la nivelul Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate s-a decis, temporar, o astfel de modalitate de transmitere a cererilor pentru a nu fi pusă în dificultate procedura de valorificare a bunurilor, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.”

Însă între timp, restricțiile din pandemie au fost ridicate și din acest motiv procedura online instituită atunci ca măsură de siguranță a fost abandonată, după cum se arată în răspunsul ANAF pentru Economedia.

„Ulterior, s-a decis revenirea la procedura anterioară de depunere a cererilor, la sediul structurilor de valorificare, având în vedere că situația care a determinat alegerea acestei modalități de valorificare a încetat, astfel că în prezent cererile de cumpărare se pot depune doar la sediul structurii teritoriale de valorificare care organizează și promovează pe portalul A.N.A.F. procedura de vânzare directă a bunurilor.

În concluzie, metoda de depunere a cererilor de cumpărare nu este reglementată de vreo dispoziție a cadrului legal, decizia Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate fiind strict de organizare internă a procesului de valorificare a bunurilor, potențialii cumpărători având posibilitatea să depună aceste cereri în mod personal, prin reprezentanți, prin corespondență poștală sau prin servicii de curierat rapid, neîngrădindu-se accesul la achiziția de bunuri supuse valorificării de către structurile teritoriale de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.”

Schimbările reprezintă un regres puternic în procesul de digitalizare al ANAF, în contextul în care instituția susține că acesta este unul dintre principalele sale obiective.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *