Fiscul nu va mai încasa, în cazul popririlor, bani în plus de la cei care au conturi la mai multe bănci/ Măsura va fi aplicată de la 1 octombrie

anaf, fisc, sediu anaf, sigla anaf Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Contribuabilii care au mai multe conturi bancare și sunt puși în situația de a confrunta cu o poprire pentru o datorie neachitată, nu se vor mai trezi că le-au fost luați mai mulți bani din conturi. Această problemă, a încasărilor în plus în cazul popririlor la cei care au conturi la mai multe bănci, scrie avocatnet.ro, va dispărea de la 1 octombrie.

Astfel, Ordinul ANAF 626/2023, obligă toate băncile din România să comunice constant, prin sistemul e-Popriri, informații despre sumele din conturile datornicilor. În acest fel, ANAF nu va mai încasa, de la cei care au mai multe conturi bancare, mai mulți bani decât ar avea dreptul. Acum, în sistemul e-Popriri nu ajung date despre sumele disponibile în conturile celor care au datorii la Fisc.

Măsura din Ordinul respectiv se va aplica de la 1 octombrie 2023, timp în care băncile își vor adapta sistemele informatice proprii.

În momentul de față, transmiterea datelor din conturi este opțională, pentru că băncile sunt invitate doar să adere, printr-o convenție-cadru, la mecanismul de comunicare electronică a actelor de executare silită. Iar conform referatului de aprobare ce a însoțit Ordinul 626/2023 în forma sa de proiect, ANAF arăta că, de când s-a implementat noul sistem e-Popriri și până acum, numai Banca Comercială Română a încheiat o asemenea convenție cu autoritățile și transmite datele din conturi.

„Se impune această modificare ținând cont de faptul că s-au constatat situații în care băncile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, întrucât nu aveau cunoștință că și celelalte bănci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemulțimiri din partea debitorilor. Urmare acestor modificări, băncile vor fi obligate să comunice după înființarea popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, informații cu privire la sumele pe care le pot plăti, scopul fiind acela ca, pe de o parte, debitorilor să nu le fie afectate disponibilitățile bănești, iar, pe de altă parte, organele fiscale să nu fie puse în situația de a restitui sumele încasate în plus”, se mai arată în referat.

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *