Fitch a îmbunătăţit ratingul UniCredit Bank SA la ”BBB”, cu perspectivă stabilă

Unicredit pixabay.com

Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung (IDR) al UniCredit Bank SA, subsidiara din România a grupului bancar italian UniCredit SpA, de la “BB plus” la “BBB”, cu perspectivă stabilă, a îmbunătăţit calificativul pe termen scurt de la “B” la “F2”, şi a confirmat ratingul de viabilitate (VR) la “bb”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Decizia vine după ce vineri Fitch a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung (IDR) al grupului bancar italian UniCredit SpA, de la “BBB minus” la “BBB”, cu perspectivă stabilă, şi ratingul de viabilitate (VR) de la “bbb minus” la “bbb”. De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost îmbunătăţit la “F2”, de la “F3”.

În plus, îmbunătăţirea ratingurilor UniCredit Bank SA vine ca urmare a deciziei Fitch de a egaliza ratingurile subsidiarei din România cu cele ale băncii mamă.

Profilul de creditare al UniCredit Bank SA s-a îmbunătăţit de la precedenta acţiune de rating, dar rămâne uşor mai slab decât al altor bănci româneşti mai mari, în special din cauza creditelor neperformante, a profitabilităţii mai slabe şi a francizei generale moderat mai slabe, aceasta din urmă afectând evaluarea Fitch asupr profilului de afaceri al băncii.

UniCredit Bank SA este o bancă românească de mărime medie (a cincea în funcţie de active), reprezentând aproximativ 8% în activele totale din sector, 7,5% din depozite şi 8,6% din împrumuturi, la 30 iunie 2021.

Agenţia a îmbunătăţit de la negativă la stabilă perspectiva asupra mediului operaţional pentru băncile din România, apreciind că impactul pandemiei asupra profilului de creditare al băncilor româneşti este în mare măsură sub control, iar orice riscuri reziduale sunt compensate de perspectivele de redresare economică pe termen scurt ale ţării.

Mediul operaţional pentru România este evaluat de Fitch la “bb plus”, ceea ce reflectă riscurile la adresa stabilităţii macroeconomice pe termen mediu.

Ratingul UniCredit Bank SA ar putea fi revizuit în scădere dacă ratingurile pe termen lung ale grupului bancar italian UniCredit SpA sunt revizuite în scădere sau dacă subsidiara din Române va fi mai puţin importantă din punct de vedere strategic pentru banca mamă. De asemenea, ratingul de viabilitate ar putea fi revizuit în scădere dacă UniCredit Bank SA se confruntă cu o deteriorare semnificativă şi simultană a calităţii activelor şi a profitabilităţii, însoţită de o reducere semnificativă a capitalizării.

O îmbunătăţire a ratingurilor UniCredit Bank SA ar necesita revizuirea în creştere a calificativelor atribuite de Fitch grupului bancar italian UniCredit SpA şi a opiniei agenţiei că importanţa strategică a subsidiarei din România pentru banca mamă nu s-a diminuat.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *