Florența interzice închirierile în centrul orașului prin servicii precum Airbnb, din cauza turismului excesiv

Florenta, Italia Sursă foto: Unsplash

Pe măsură ce Europa continuă să fie presată de turismul excesiv și închirierile pe termen scurt se înmulțesc pentru a găzdui vizitatorii, orașele observă tot mai mult că localnicii își găsesc cu greu o locuință de închiriat, scrie CNN.

Acum, una dintre cele mai mari destinații turistice din Europa ia măsuri. Orașul italian Florența a anunțat că intenționează să interzică noile închirieri pe termen scurt, cum ar fi Airbnb.

Noua legislație, care va fi votată miercurea viitoare și care se așteaptă să fie activă până în noiembrie, va interzice ca orice alte proprietăți din centrul istoric al orașului să fie înregistrate ca închirieri pe termen scurt.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Primarul Florenței, Dario Nardella, a declarat pentru CNN că legislația abordează „o situație de urgență de dereglementare totală”.

„Asistăm la o creștere progresivă a afluxului de turiști, care a devenit și mai pronunțată de la pandemie”, a adăugat el.

Cifrele primăriei arată că 75% dintre închirierile pe termen scurt din Florența sunt concentrate în doar 5% din teritoriul municipal – centrul istoric al orașului, locul de naștere al Renașterii și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Legislația are ca scop abordarea acestui procent de 5%.

Dacă va fi aprobată, legislația va interzice înregistrarea oricăror noi închirieri pe termen scurt în centrul orașului. În plus, în încercarea de a stimula contractele rezidențiale, oricărui proprietar care transformă Airbnb într-o închiriere rezidențială pe termen lung i se vor anula timp de trei ani impozitele pe proprietate pentru clădirea respectivă.

Legea nu va fi retroactivă – astfel încât oricine are un contract existent de închiriere pe termen scurt îl va putea păstra. Aproximativ 4.000 de noi înregistrări au fost făcute de când a fost anunțată această măsură, potrivit presei locale. Unele funcționau deja în mod ilegal; altele depun cereri pentru planuri de a-și închiria proprietățile prin Airbnb în viitor.

Nardella a declarat că autoritățile iau măsuri pentru a proteja patrimoniul global al Florenței.

„Punem o interdicție simplă în zona UNESCO pentru a ne îndeplini responsabilitățile noastre de a proteja identitatea culturală și materială a centrul istoric și pentru a atenua efectul creșterii chiriilor în întregul oraș – care sunt direct legate de boom-ul închirierilor turistice pe termen scurt.”

Solicitând o legislație națională urgentă din partea guvernului, Nardella a declarat că autoritățile din Florența „și-au suflecat mânecile pentru că de prea mult timp cerem o reglementare care nu se întâmplă niciodată”.

El a adăugat: „Nu putem asista la schimbarea centrului nostru istoric și nu putem face față tuturor problemelor cetățenilor care nu reușesc să găsească un apartament de închiriat.În fața inerției guvernului și a parlamentului, este de datoria noastră să acționăm pentru a pune frână acestei urgențe sociale.”

Nu toată lumea este încântată. Lorenzo Masi, un consilier al mișcării politice populiste Cinci Stele, s-a întrebat „ce se va întâmpla cu cei care nu închiriază proprietăți în mod antreprenorial, ci închiriază, de exemplu, o cameră în casa în care locuiesc – în multe cazuri pentru a compensa costurile”.

„Am avea nevoie de planuri care să includă acest tip de situații, în care grupurile cele mai defavorizate să nu fie comparate cu cei care lucrează pur și simplu la nivel de afaceri”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Airbnb a declarat pentru CNN: „Recunoaștem provocările cu care se confruntă orașele istorice din Italia și vrem să ajutăm. Am propus reglementări naționale pentru închirierile pe termen scurt în Italia, care sunt clare și simplu de urmat și care ar asigura un home-sharing responsabil în fiecare oraș și localitate”.

Pentru unii, propunerile nu merg suficient de departe. „Ceea ce a făcut primarul este grozav, dar fără inspecții, nu este suficient”, a declarat Veronica Grechi, proprietara pensiunii Velona’s Jungle de la marginea centrului orașului Florența. Grechi descrie modul în care este gestionat o mare parte din sectorul închirierilor pe termen scurt ca fiind „neprofesionist și sălbatic”, mulți proprietari de imobile operând închirieri fără a le declara autorităților.

Grechi – care spune că, atunci când a căutat recent personal de curățenie, companiile s-au oferit să lucreze cu ea cu condiția să le plătească 80% în numerar, declarând doar 20% la fisc – spune că, dacă autoritățile ar efectua controale la proprietăți și ar urmări banii, numărul de închirieri de tipul Airbnb ar scădea în mod natural.

„Toată lumea o face [închirierea pe termen scurt] în acest moment pentru că este ușor – nu costă nimic. Dacă îi obligi pe oameni să o facă în mod profesionist, numărul [de Airbnb-uri] ar scădea imediat, pentru că nu ar merita să o facă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: