Florin Cîțu anunță că Guvernul reanalizează legea salarizării unice și legea pensiilor: Au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice / Ce urmează să se schimbe

bani, lei, bancnote

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că Guvernul urmărește să modifice legea salarizării unitare și legea pensiilor, pentru că au creat probleme „sustenabilităţii finanţelor publice” în România, explicând faptul că la pensii se va ține cont de principiul contributivității, iar la salarii vor fi incluse măsuri care să lege veniturile de performanța angajaților.

„Ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”, a declarat Cîțu.

Despre legea salarizării unitare, Cîțu a spus că principiul de la care a pornit nu mai este de actualitate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Vorbim de Legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării”, a spus Cîțu.

În redactarea noii legi a pensiilor se va ține cont de principiul contributivității.

„Această coaliţie a spus din primul moment vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a argumentat Cîțu.

Întrebat dacă actuala lege a pensiilor nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie, când ar trebui să intre în vigoare noi formule de calcul, Florin Cîțu a spus că nu se știe dacă noua lege va fi finalizată și va putea intra în vigoare până atunci.

„Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a spus Cîțu.

În timp ce la noua lege a pensiilor coaliția guvernamentală are în vedere principiul contributivității, despre legea salarizării unitare, Florin Cîțu a spus că noile prevederi vor asigura „mai multă eficienţă” în administraţia publică.

„Aici e vorba şi de a lega veniturile de performanţă, sunt mai multe lucruri. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebuie să introducem şi nişte indicatori de performanţă, care să fie conectaţi la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie una decisă politic în fiecare an, să fie una legată de performanţa economiei”, a declrat premierul.

Întrebat cum se va face acest lucru, dacă, de exemplu, funcționarii publici vor da concurs anual, Cîțu a spus că „sunt mai multe variante”.

„Sunt variante, urma să fie introduse de Ministerul Finanţelor Publice, lucru care se întâmplă în UE de foarte mult timp şi la Comisia Europeană. De exemplu, o rotaţie, să nu mai rămână în aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple la UE de bună practică în guvernanţa administraţiei publice pe care le vom folosi”, a spus Florin Cîţu..

În ceea ce privește sporurile bugetarilor, premierul a spus că încă nu a fost finalizată analiza cerută.

„Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. (…) aceste reforme pe care vrem să le introducem se vor întinde pe doi ani de zile şi o mare parte din reformele pe care le vom adopta în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022. Nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim la aceşti doi ani de zile. Eu aşa mă uit la acest buget, şi la investiţii, şi la cheltuielile de personal, la tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile”, a explicat premierul Cîţu.

sursa foto: edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: