Florin Cîțu, atac furibund la Guvern: Iertăm datorii, când nu avem bani la buget / Datoria publică a depășit acum 50%, deși anul trecut, în criză, a fost sub acest prag / Condițiile economice se vor înrăutăți

Florin Cîțu - InquamPhotos George Calin Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Senatului, liberalul Florin Cîțu, a lansat marți un atac furibund la adresa Guvernului, criticând Executivul pentru faptul că iartă datorii ale companiilor din apărare, deși nu avem bani la buget. El susține că datoria publică a depășit anul acesta pragul de 50%, deși tot anul trecut a rămas sub acest prag, iar inflația nu va scădea sub 10% în acest an, în timp ce condițiile economice se vor înrăutăți.

Florin Cîţu a declarat, despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană.

„Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câţiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii şi salarii, dacă tot vrea să crească pensii şi salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanţelor”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Preşedintele Senatului a mai spus că „trebuie să ne uităm de ce dăm bani unei bănci cum este CEC, de la buget, în loc să lăsăm să ia bani din piaţă”.

„Sunt foarte multe decizii care trebuie analizate, dacă mergem spre Procuratură, le băgăm acolo, la pachet, pe toate”, a mai comentat Florin Cîţu.

El a precizat că nu „îşi dă seama unei e semnătura premierului, când comanda este făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata este făcută de Ministerul Finanţelor”.

„Repet, putem să ne uităm la toate aceste contracte, în context, şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vede un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector, apărare, vedem dacă cineva are un interes să ia ceva de acolo. Banii se duceau către Comisia Europeană, şi începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele”, a mai afirmat Cîţu.

Fostul premier a continuat, precizând că ar vrea să ştie, pentru români, „de ce iertăm 100 de milioane de lei, când nu avem bani la buget, după ce am mai iertat în trecut”.

Florin Cîţu a răspuns şi la declaraţiile lui Alexandru Nazare, afirmând că îşi aduce aminte de un alt Memorandum al Ministerului Finanţelor, cu acel ministru de Finanţe, pe care l-a oprit, şi în care „voia să bage mai mulţi bani într-o bancă a ruşilor, din care astăzi ieşim”.

„L-am oprit atunci pe acel ministru al Finanţelor, care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca ruşilor. Eu ştiu că am oprit acel Memorandum, în şedinţa de Guvern, deşi era susţinut foarte puternic de acel ministru de Finanţe şi trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanţe, în Guvernul României, susţinea o bancă rusească şi anul trecut, ştiam că sunt aceste probleme”, a mai spus Cîţu.

„Anul trecut a fost cel mai bun an pentru investiții. Am ținut datoria publică sub 50% în cea mai mare criză din ultima sută de ani. În doar 2 luni de zile, datoria publică datoria publică a depășit 50%. Inflația nu are cum să scadă sub 10% anul ăsta. Condițiile economice se vor înrăutăți, dobânzile, inflația”, a declarat Florin Cîțu, marți dimineață, în Parlament.

El a criticat ministerul Finanțelor condus de social-democratul Adrian Câciu pentru faptul că, în această perioadă dificilă, Guvernul a virat capital social la Fondul Proprietatea. „De ce să dăm bani la Franklin Templeton?”, s-a întrebat Cîțu.

Totodată, a criticat faptul că Guvernul voia să „bage mai mulți bani într-o bancă a rușilor”.

Ieșirea lui Florin Cîțu are loc în contextul în care în presă au apărut informații că liberalii pregătesc schimbarea lui Florin Cîțu de la șefia Senatului. Potrivit Realitatea Plus, printre numele avute în vedere pentru funcția de conducere a Senatului s-ar afla cel al Alinei Gorghiu, dar și al lui Marcel Vela. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să intre într-o ședință cu senatorii liberali la ora 13:00, la Vila Lac, au mai indicat sursele citate.

Citește și:

SURSE Parlamentarii PNL, convocați la ora 13.00 la Vila Lac de premierul Nicolae Ciucă/ UPDATE: Întâlnirea s-a încheiat

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. asta e atac furibund?! titluri bombastice pentru niste fituici pe care le citeste putina lume!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.