Ministerul Finanțelor a devenit acționar al Fondului Proprietatea. Va deține aproape 6% din FP înainte de listarea unui pachet din Hidroelectrica

Ministerul Finanțelor Sursa foto: Facebook / Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al Guvernului şi statului român, a devenit acționar al Fondului Proprietatea, după ce marți a virat capitalul social nevărsat de 18 ani la Fond, a anunţat miercuri ministrul Adrian Câciu, în deschiderea şedinţei de Guvern. Anunțul vine chiar după ce Fondul a anunțat că plănuiește să listeze pe bursă un pachet de cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica.

„Ministerul şi-a îndeplinit rolul prevăzut de Legea 31 a societăţilor comerciale. Am închis astfel un capitol istoric, un demers care până la urmă era aşteptat de toate instituţiile financiare care au caracter de monitorizare, şi aici mă refer şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi la celelalte elemente. În acest moment, Ministerul Finanţelor este acţionar al Fondului Proprietatea şi vom analiza împreună care este evoluţia acestui Fond. Prin perspectiva acestei virări, nu pot să spun decât că valoarea acţiunilor este de 7 ori faţă de valoarea subscrisă şi vărsată”, a spus Adrian Câciu.

Franklin Templeton International, administrator al Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri că pe 1 februarie 2022 statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a achitat Fondului suma de circa 189,2 milioane de lei, reprezentând plata aferentă tuturor acţiunilor neplătite deţinute de statul român la FP.

Plata corespunde unui număr de 363.812.350 de acțiuni la o valoare nominală de 0,52 lei/acțiune.

Ministerul Finanțelor își transformă astfel participația la Fondul Proprietatea din acțiuni neplătite în acțiuni plătite. Acțiunile neplătite nu vin cu drepturi de vot sau dividende. Ministerul de Finanțe a mai efectuat plăți similare în trecut, între 2011 și 2014, dar în sumă considerabil mai mică.

După această plată, Ministerul de Finanțe deține 5,96% din FP, acțiuni cu drepturi de vot depline, față de cota anterioară de numai 0,11%.

În plus, Ministerul Finanțelor a plătit un preț extrem de avantajos de numai 0,52 lei acțiune, în contextul în care în prezent o acțiune la FP valorează 2,07 lei.

Analiștii consultați de Economedia consideră pozitivă acțiunea Ministerului Finanțelor, dând indicii că Guvernul vede un potențial de apreciere a acțiunilor și distribuire de numerar. Mai mult, în cazul listării Hidroelectrica, statul român urmează să primească o cotă importantă din încasări, fără a ceda efectiv din participația sa la producătorul de energie.

Reamintim că Fondul Proprietatea a anunțat că intenționează să listeze cel puțin 15% din Hidroelectrica, unde tot statul este acționar majoritar. Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România deține 80%.

Însă în timp ce Fondul Proprietatea poate lista participația deținută, statul român are interdicție, în contextul unei legi de la începutul pandemiei care a interzis înstrăinarea participațiilor timp de doi ani.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Finanțelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *