Fluxul de gaze rusești către Europa prin Ucraina scade cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea unei rute majore de tranzit

Redacția mai 11, 2022 0 comentarii
gaze

Fluxurile de gaze rusești către Europa prin Ucraina au scăzut miercuri cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea unei rute majore de tranzit, pentru prima dată când exporturile prin Ucraina au fost perturbate de la începutul războiului, scrie Reuters.

Ucraina a rămas o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către Europa chiar și după ce Moscova a lansat ceea ce numește o „operație militară specială”. Punctul de tranzit care a fost închis gestionează de obicei aproximativ 8% din fluxurile de gaze rusești către Europa.

Gazprom, controlată de Kremlin, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a declarat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au fost observate la 72 de milioane de metri cubi miercuri, în scădere de la 95,8. mcm marți.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat marți că va suspenda fluxurile de gaz prin punctul de tranzit Sokhranivka, despre care a spus că a livrat aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina.

Acesta a spus că declară „forță majoră”, o clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat, și că va devia livrările către Europa către o altă rută, punctul de intrare Sudzha, cel mai mare dintre cele două puncte de trecere ale Ucrainei.

Gazoductul prin punctul Sokhranivka trece prin regiunea Lugansk din Ucraina, o parte din care a fost controlată de separatiștii pro-ruși. Sudzha se află mai la nord-vest.

Gazprom a declarat marți că este „imposibil din punct de vedere tehnologic” să se deplaseze toate volumele pe ruta Sudzha, așa cum a propus GTSOU.

Datele furnizate de Gazprom miercuri sugerau că numai Sudzha a fost folosită. Datele GTSOU au arătat că volumele de tranzit de gaze au scăzut după ce nominalizările pentru gazul rusesc prin punctul de intrare Sokhranivka pentru 11 mai au scăzut la zero.

Nominalizările zilnice pentru livrările de gaze rusești către Slovacia prin Ucraina au scăzut miercuri, potrivit datelor operatorului slovac TSO Eustream. Nominalizările prin punctul de frontieră Velke Kapusany au fost de aproximativ 717.923 megawați oră (MWh) pe zi miercuri, față de aproximativ 883.844 MWh pe zi marți, arată datele.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.