Fluxurile de gaze rusești către Europa au scăzut în mai

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Fluxurile de gaze ale gazoductului Rusiei către Europa au scăzut în luna mai la 1,76 miliarde metri cubi, deoarece livrările prin conducta TurkStream au încetinit, a arătat o analiză a datelor de la S&P Global Commodity Insights pe 5 iunie, scrie SPGlobal.

Livrările rusești în Europa prin conducte sunt în prezent limitate la fluxurile prin Ucraina care intră în punctul Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina și prin șirul european al TurkStream.

Excluzând livrările către fostul stat sovietic al Moldovei, exporturile totale de conducte rusești către Europa în luna mai prin intermediul celor două rute principale de aprovizionare rămase au scăzut cu 11% față de aprilie și cu 78% în scădere de la un an la altul.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Fiabilitatea exporturilor rămase de gaze rusești către Europa rămâne, de asemenea, o preocupare, UE avertizând la sfârșitul lunii martie că încetarea totală a fluxurilor rusești către Europa în 2023 este încă o posibilitate.

În plus, acordul de tranzit pe cinci ani al Rusiei cu Ucraina, semnat la sfârșitul anului 2019, expiră în decembrie 2024.

Rusia a sufocat treptat aprovizionarea cu gaz către Europa până în 2022, punând capăt livrărilor prin conductele Yamal-Europe și Nord Stream și reducând drastic exporturile prin Ucraina.

Conducta Nord Stream a fost lovită ulterior de un presupus atac de sabotaj la sfârșitul lunii septembrie, făcând sistemul inutilizabil.

Scăderea fluxului TurkStream

Livrările de gaze rusești prin TurkStream în Europa de Sud-Est au scăzut în mai la doar 0,7 miliarde de metri cubi, cel mai scăzut volum din iunie 2022.

Scăderea este probabil un rezultat al cererii mult mai scăzute în regiune, deoarece temperaturile au crescut.

Aprovizionarea prin TurkStream va fi, de asemenea, afectată în iunie, deoarece ambele șiruri ale conductei sunt închise în perioada 5-12 iunie pentru întreținerea anuală planificată.

Pe lângă Turcia însăși, doi dintre principalii beneficiari ai gazelor prin TurkStream sunt Ungaria și Serbia, care ambele au încă legături relativ strânse cu Moscova.

Gazprom din Rusia a declarat în aprilie că va lua în considerare furnizarea de gaz suplimentar Ungariei în 2023 și implementarea unui mecanism de plată amânată pentru orice livrări suplimentare de gaze.

Ungaria a convenit în septembrie 2021 un acord pe 15 ani cu Gazprom pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi/an de gaz, dar a importat și volume suplimentare de gaz rusesc în august, septembrie și octombrie anul trecut, pe lângă volumele contractate, deoarece urmărea să asigure securitatea de aprovizionare înainte de iarna trecută.

Gazul rusesc prin TurkStream poate fi livrat și în România, Grecia, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.

Livrările rusești prin Ucraina către țările din afara CSI au totalizat 1,07 miliarde metri cubi în luna mai, în creștere față de aprilie, cu livrările în Europa la punctul de interconectare Velke Kapusany relativ constante la aproximativ 36 milioane metri cubi/zi.

Fluxul neîntrerupt de gaze în Velke Kapusany vine pe măsură ce prețurile gazelor europene continuă să scadă.

Contractul olandez TTF pentru o lună înainte a scăzut până la 23,25 EUR/MWh în ultimele zile, potrivit evaluărilor de preț Platts de către S&P Global Commodity Insights, un minim din ultimii doi ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: