FMI estimează că Marea Britanie nu va mai intra în recesiune în 2023/ Și Banca Angliei și-a revizuit prognoza de creștere economică

londra, marea britanie Sursa foto: Pixabay.com

Fondul Monetar Internaţional nu se mai aşteaptă ca economia britanică să intre în recesiune anul acesta şi a revizuit în creştere previziunile publicate luna trecută, dar avertizează că perspectivele rămân moderate, transmite Reuters.

FMI a previzionat marţi că PIB-ul Regatului Unit va creşte cu 0,4% în 2023, după ce în aprilie estima un declin de 0,3%.

Îmbunătăţirea perspectivelor reflectă rezilienţa neaşteptată a cererii, sprijinită de creşterea mai rapidă decât de obicei a salariilor, scăderea preţului energiei, îmbunătăţirea încrederii companiilor şi normalizarea lanţurilor globale de aprovizionare, se arată în raportul FMI.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Scăderea preţului energiei şi evoluţia economiei vor reduce semnificativ rata anuală a inflaţiei la aproximativ 5% până la finalul lui 2023, şi sub ţinta de 2% până la mijlocul lui 2025”, estimează instituţia financiară.

FMI se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Regatului Unit de 1% în 2024 şi de 2% în 2025 şi în 2026, iar pe termen lung la un nivel de aproximativ 1,5%.

Cele mai mare ameninţări la adresa perspectivelor economiei britanice ar putea apărea în urma persistenţei inflaţiei şi a unor creşteri nesustenabile ale salariilor, apreciază Fondul.

Banca Angliei trebuie să continue înăsprirea politicii monetare, consideră FMI.

Economia britanică a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%, în primul trimestru din 2023, arată datele publicate luna aceasta de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în pofida unui declin neaşteptat de 0,3% în martie.

Deşi datele s-au îmbunătăţit, economia britanică încă este cu 0,5% sub nivelul de la finalul lui 2019, înaintea pandemiei, înregistrând cea mai slabă redresare comparativ cu orice altă economie din G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume).

Banca Angliei a informat luna aceasta că nu mai previzionează o recesiune, după ce a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei britanice, şi se aşteaptă ca ritmul de scădere al inflaţiei să fie mai lent decât spera, în principal în urma creşterilor persistente ale preţurilor la alimente.

Instituţia previzionează un avans al economiei britanice de 0,25% anul acesta – după ce în februarie prognoza un declin de 0,5%.

În condiţiile declinului preţurilor energiei, Banca Angliei se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 5,1% până la finalul anului, de la un nivel de 10,1% în martie.

De asemenea, Banca Angliei nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: