FMI prognozează că Belgia va avea o creștere economică slabă în 2023

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Perspectivele economice pentru Belgia sunt sumbre. Potrivit noilor statistici publicate de Fondul Monetar Internațional ca parte a raportului World Economic Outlook 2023, creșterea economică în Belgia va fi una dintre cele mai scăzute din zona euro, scrie publicația The Brussels Time, citată de Rador.

FMI avertizează că aceasta nu va susține cheltuielile publice ale Belgiei, deoarece produsul intern brut (PIB) al națiunii va crește cu mai puțin de 0,7% în 2023. În următorii cinci ani, se estimează că economia belgiană va crește în medie cu doar 1,2% pe an. Numai Italia ar urma să aibă performanțe mai slabe în rândul țărilor din zona euro (media de 1% pe an).

Aceasta este o veste teribilă pentru guvernul federal. Consensul economic prevede că națiunile au nevoie de o creștere anuală de aproximativ 2% pentru a face față costurilor crescânde de securitate socială determinate de afluxul demografic de persoane care ating vârsta de pensionare. Creșterea în Belgia este pe cale să fie mai mică de jumătate din media zonei euro, până în 2028.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Deficitul bugetar al Belgiei este cu siguranță un motiv de îngrijorare. Guvernul federal l-a demis pe fostul secretar de stat federal pentru buget și consum, Eva De Bleeker, pentru că a oferit Comisiei Europene cifre prea optimiste cu privire la deficitul bugetar al Belgiei. UE a mustrat în mod repetat guvernul pentru cheltuielile sale publice nețintite și supradimensionate.

Conform previziunilor actuale, deficitul fiscal al Belgiei este de așteptat să crească la 6,1% din PIB-ul anual, devenind astfel cea mai mare națiune din UE care a cheltuit în exces. Acesta este în mare parte rezultatul măsurilor menite să protejeze consumatorii de creșterea prețurilor la energie. Până în 2028, acest deficit va crește la 19,5%, prezice FMI.

Conform calculelor FMI, Belgia se îndreaptă spre un dezechilibru bugetar „structural” de -5,8% din PIB până în 2028. Doar România se apropie, cu -4,2% din PIB. Belgia alocă aproape 54% din veniturile sale totale pe cheltuielilor publice, situându-se doar în urma Franței, Finlandei și Greciei. Dar până în 2028, se estimează că Belgia va fi în fruntea listei pentru cheltuielile publice, care urmează să fie de 57,2% din PIB.

Guvernul federal a anunțat recent o reducere de 1,8 miliarde de euro a cheltuielilor publice și introducerea unei noi impozitări minime pentru companiile multinaționale care operează în țară. Dar acest lucru nu face decât să atingă doar la suprafață cheltuielile supradimensionate, de multe miliarde de euro, ale Belgiei. Deficitul public al Belgiei este în prezent de 27,4 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: