FNGCIMM a acordat garanții care acoperă peste 93% din plafonul Noua Casă până pe 7 octombrie, la un plafon mai mic cu circa 500 mil. lei

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Programul guvernamental Prima Casă devenit Noua Casă din 2020, a înregistrat în perioada 29 martie 2021-7 octombrie 2021, o valoare totală a solicitărilor de garantare înregistrate pe platformă de peste 1,5 miliarde lei, pentru un număr de aproximativ 12.000 de beneficiari. Aceste garanții susțin credite de peste 3 miliarde lei. Garanțiile acordate depășesc 93% din plafonul alocat pentru anul 2021.  

„Programul Prima Casă, respectiv Noua Casă, a fost în mod constant deosebit de apreciat, iar anul 2021 nu face excepție, lucru dovedit de consumul plafonului de garantare alocat acestui an (peste 93% până la data de 7 octombrie). Spre deosebire de anii anteriori, bugetul programului în 2021 a fost diminuat, ridicându-se la valoarea de 1,5 miliarde lei față de 2 miliarde lei în anii anteriori”, au transmis Economedia.ro oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

 Potrivit acestora, în 2019 prin programul Prima Casă au fost acordate aproximativ 18.000 de garanții,  în valoare de circa 1,78 miliarde lei. 

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

De asemenea, în 2020 programul Prima Casă s-a transformat în  Noua Casă (după câteva luni de pauză), iar noul program a permis beneficiarilor să acceseze credite de valori mai mari și să achiziționeze locuințe mai mari și implicit mai scumpe. Cele peste 16.000 de garanții acordate în 2020 au însumat aproximativ 2 miliarde lei.

Principalele modificări apărute la transformarea Noua Casă în Prima Casă au fost legate în principal de creditele pentru care se oferă garanții, astfel:

  • Credit în vederea achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 de euro, echivalent în lei, compus din finanțare acordată de instituția de credit și avans. Finanțarea locuinței este garantată prin Ministerul Finanțelor Publice în procent de maximum 60% exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare, aferente finanțării garantate și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, însă nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare al locuinței. Prin comparație cu un credit ipotecar, achiziția prin programul Noua Casă poate necesita un avans mai mic și are o dobândă inferioară unui credit normal;
  • Credit în vederea achiziției altor forme de locuințe, în limita a 70.000 de euro, echivalent în lei, compus din finanțarea acordată de bancă și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată prin Ministerul Finanțelor Publice în procent de maximum 50% exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, însă nu mai mult decât valoarea rezultată de raportul de evaluare al locuinței.

„În 2021 înregistrăm în jur de 12.000 de solicitări de garantare în valoare de peste 1,5 miliarde lei, garanții care au fost acordate atât din plafonul de garantare alocat anului 2021 cât și din plafoanele anilor anteriori, prin transformarea promisiunilor de garantare în contracte”, completează oficialii FNGCIMM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: