Fondul Proprietatea a raportat o pierdere de 5,8 milioane de lei în primul trimestru, la jumătate față de anul trecut

Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Fondul Proprietatea a încheiat primele trei luni din acest an cu o pierdere de 5,8 milioane de lei, la jumătate față de o pierdere de 11,5 milioane de lei raportată în primul trimestru din 2023.

Activele lichide ale Fondului în perioada T1 2024 au inclus conturi curente și depozite la bănci. Toate instrumentele au fost denominate în lei și au avut maturități de până la un an. Cele mai importante intrări de numerar în T1 2024 sunt aferente sumelor încasate în urma vânzării întregii participații în Engie România SA (432,6 milioane lei) precum și sumelor aferente dobânzilor colectate (8,5 milioane lei), iar cele mai mari ieșiri de numerar sunt aferente dividendelor plătite (68,8 milioane lei) și plăților de impozit reținut la sursă (44,7 milioane lei).

Scăderea netă a participațiilor de 8,4 milioane lei în T1 2024 a fost generată în principal de scăderea prețului acțiunilor Alro SA.

La 31 martie 2024, datoriile față de acționari reprezintă dividende datorate acționarilor, dintre care cele mai semnificative sume sunt aferente distribuției speciale de dividende din 29 septembrie 2023 (398,8 milioane lei).

Veniturile operaționale cuprind în principal veniturile brute din dividende, modificările de valoare justă aferente instrumentelor la valoare justă prin profit sau pierdere, veniturile din dobânzi și câștigurile/ pierderile nete realizate din tranzacțiile cu instrumente financiare. Modificările de valoare justă a participațiilor Fondului sunt recunoscute prin profit și pierdere. Veniturile operaționale sunt influențate de performanța companiilor din portofoliu și de deciziile acestora privind distribuția de dividende, de modificările prețului acțiunilor aferente companiilor listate precum și de performanța pieței monetare.

Pierderile aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în T1 2024 au fost generate în principal de scăderea prețului pe BVB al acțiunilor Alro SA (impact 8,4 milioane lei).

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe data de 29 septembrie 2010.

Franklin Resources este o organizaţie globală de management al investiţiilor cu filiale care operează sub numele de Franklin Templeton şi deservesc clienţi în peste 155 de ţări.

Franklin Templeton a deschis un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Începând cu 1 aprilie 2016, în vederea conformării cu Directiva UE 2011/611 privind managerii fondurilor de investiţii alternative, Fondul este administrat de Franklin Templeton International Services SRL.