Fondul Român De Contragarantare: Programele IMM Construct și IMM Innovacion ar putea fi accesate începând cu luna februarie

companii, marketing Sursă foto: Unsplash

Programele IMM Construct şi IMM Innovacion ar putea fi accesate începând cu luna februarie, legislaţia secundară fiind în curs de finalizare, a declarat vineri Stere Farmache, membru al Directoratului FRC, citat de Agerpres.

„Avem în clipa de faţă Ordonanţa de Guvern şi aprobarea Comisiei Europene care autorizează funcţionarea acestor programe. Este în curs de finalizare legislaţia secundară, ordinul ministrului Finanţelor care stabileşte detaliile tehnice cu privire la cheltuieli eligibile, comisioane şi aşa mai departe, detaliile tehnice. Acest ordin al ministrului aşteptăm să iasă în zilele următoare. Eu sper că, începând cu luna februarie, IMM-urile pot accesa aceste programe”, a menţionat Stere Farmache, la dezbaterea profesională CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, cu tema „2023, noi reguli privind finanţarea companiilor şi administraţiei locale”.

El a subliniat că informaţiile necesare vor fi prezentate pe site-ul instituţiei.

Potrivit acestuia, accesul la programe se va face pe o platforma informatică, unde reprezentanţii IMM-urilor pot să opteze pentru garanţia Fondului Român de Contragarantare.

„Ulterior, aplicaţia merge spre banca pentru care a optat IMM-ul, între noi şi bancă existând o platformă informatică pe care am dezvoltat-o, o platformă care are o arhitectură deschisă, este flexibilă şi adaptabilă nevoilor curente. A funcţionat foarte bine în ediţia precedentă, în anul 2022, atât Garant Construct, cât şi IMM Innovacion”, a explicat Farmache.

Oficialul FRC a precizat că programele care vizează susţinerea accesului la finanţare al IMM-urilor sunt Garant Construct şi IMM Innovation.

Accesul la finanţare este sprijinit de Fondul Român de Contragarantare, în contul şi numele statului. Astfel, se acordă o garanţie de până la 90% pentru IMM-urile din zona construcţiilor care au ca obiectiv îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi, alinierea la obiectivele de mediu, inclusiv pentru start-up.

„Finanţările şi garanţiile merg pe două canale: capital de lucru – garanţia se dă pentru 36 de luni şi pentru investiţii până la 72 de luni. Cât priveşte dobânzile, acestea sunt ROBOR plus 1,9% pe an pentru Garant Construct. Mai avem şi o componentă de ajutor de stat: aceasta constă în susţinerea comisioanelor de garantare, comisioanelor de administrare, de gestiune şi altor speţe bancare de către stat. Aici nu mai vorbim de o garanţie, vorbim de un ajutor efectiv. Dobânzile sunt, de asemenea, suportate de stat pe o perioadă de 12 luni. Ajutorul de stat poate să meargă până la 400.000 de euro. Bineînţeles că noi acordăm aceste garanţii şi administrăm aceste scheme de ajutor de stat în baza unor plafoane care sunt stabilite prin lege. Şi pentru sectorul construcţiilor, în acest an, avem un plafon de 1 miliard de lei”, a explicat Farmache.

El a subliniat că aceste scheme pe care Fondul le administrează şi garanţiile “se încadrează într-o decizie la nivel european concepută să sprijine IMM-urile care au fost afectate de agresiunea Ucraina”. Potrivit oficialului FRC, Garant Construct va demara în curând pentru 2023.

„Celălalt program, IMM Innovation, în principiu funcţionează pe aceiaşi parametri. Plafonul pentru IMM Innovation este de 750 milioane de lei. În afară de IMM Innovation, programul care sprijină cercetarea, dezvoltarea, inovarea, digitalizarea, avem şi o componentă de sprijinire a exporturilor pentru a face companiile româneşti mai competitive la export, nu neapărat pentru sprijinirea finanţării producţiei la export, dar mai degrabă pentru promovarea exporturilor”, a adăugat acesta.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *