Fondurile europene disponibile pentru activităţile neagricole în mediul rural s-au epuizat înainte de finalul sesiunii, anunță Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), citată de Agerpres. Au fost primite online 1.149 de cereri de finanţare, în valoare de peste 204 milioane de euro, informează
Conform instituţiei, alocarea stabilită de Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost de 100 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au reprezentat un plafon de 150 de milioane de euro, echivalentul a 150% din alocare.
Astfel, sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis automat, înainte de termenul-limită, pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse (204.027.761 de euro) a depăşit plafonul din nivelul alocării sesiunii (150 milioane de euro).
În intervalul 2 noiembrie 2021 – 7 noiembrie 2021, AFIR a primit online 1.149 de cereri de finanţare pentru submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Solicitanţii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt micro-întreprinderile şi întreprinderile neagricole mici existente şi nou-înfiinţate, cum ar fi start-up-urile din spaţiul rural. O altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizaţi cu statut minim pe PFA, care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi neagricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi şi întreprinderi mici. Excepţie fac persoanelor fizice neautorizate, precizează AFIR.